:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

24 December, 2008

"WIN FREE PETROL FOR 3 YEARS"

korang msti penah dgr kan psl contest nih..
alkisahnye camni..
pada satu pagi.. (hehehe.. mcm citer kanak2 plak), ade satu nombor yg x dikenali tepun aku.. nombor opis.. aku ingat akak aku tepun, aku pun dgn selambernye jawab..

aku : hello, ha, ape?
orang tu : hello, bolehkah saya bercakap dengan cik norafizah binti matsa? (cina pelat)
aku : ye, ye saya cakap (malu2. hahahhah)
orang tu : saya XXX dari Petronas Dagangan Berhad (ape tah name die.. susah nak faham ckp die nih)
aku : ye, ade ape ye? (sambil terpikir2, apakah aku ade kene mengena dgn petronas..)
orang tu : saya telefun ni sebab contest "Win Free Petrol for 3 Years" yang dianjurkan oleh Petronas. Cik telah terpilih sebagai salah seorang pemenang saguhati kami. Tapi sebelum tu, saya ingin bertanya satu soalan mudah. Jika cik berjaya menjawabnya, cik berpeluang untuk memenangi hadiah yang pihak kami tawarkan.
aku : ooooo... ye, ye tau.. (dlm ati aku.. ala berpeluang je.. ingatkan dah betul2 menang)
orang tu : soalannya ialah, "apakah warna korporat Petronas Dagangan Berhad?"
aku : hijau (dengan confidentnye..yakin2)
orang tu : ya betul! (kelakar giler.. rasa mcm dlm pop kuiz plak, hahahhaha). Untuk pengesahan, adakah kad mesra berada di tangan cik sekarang?
aku : xde, kad mesra dalam kereta la..
orang tu : so, bile boleh saya panggil semula?
aku : dalam 30 minit lg boleh? (aku maleh nak ngambiknye.. kete nun kt library tuh..)
orang tu : ok, boleh2.. lagi 30 minit saya akan panggil semula ya.
aku : ok, thanks ek.

*** +- 30 minit ***

orang tu : hello, cik norafizah
aku : hello, ya
orang tu : sudahkah kad mesra berada di tangan cik sekarang?
aku : ya
orang tu : bolehkah cik bacakan nombor yang berada di belakang kad itu?
aku : 8886888XXXXXX (msti la bleh, xkan la aku xmo bace plak.. apo la..)
orang tu : ok, mengikut data di sini, nama penuh cik ialah norafizah binti matsa. betulkah?
aku : ya, betul (walopun die sebut name aku salah.. hahaha)
orang tu : ejaannya ialah N.U.R.H.A.F.I.Z.A.H B.I.N.T.I M.A.T.S.A.H
aku : ya, betul
orang tu : no kad pengenalan cik ialah 860730-XX-XXXX
aku : ye...
orang tu : ok cik, sekiranya cik terpilih sebagai pemenang kami, pihak kami akan menghantar surat makluman mengenai butiran hadiah yang cik menangi. selepas ini, sistem kami akan memilih pemenang semula, dan cik berpeluang memenanginya.
aku : ok (berpeluang je.. blom tentu dapat..- x mengharapkan ape2..)
orang tu : apakah alamat cik?
aku : ok, alamat saya.. bla.. bla.. bla..
orang tu : ok. itu saja cik norafizah. cik boleh tengok keputusan pemenang dalam akhbar utama dan banner di mane2 cawangan petronas.

aku : ok, terima kasih.

***

hahahaha.. mcm x caya.. tp tu la dia.. aku pun dh x ingat dah bile cine tu tepun aku.. n arini, aku bukak emel, n tengok ade emel dari Kad Mesra Team. aku mmg selalu dpt update dari Kad Mesra Team nih.. lg pun aku selalu cek point aku kt situ. aku pun bukak la website, dgn niat nk cek bape point aku.. tetibe aku ternampak, " Are you one of our 888 lucky winners in our free petrol contest? Check out the latest and final results of the contest here!". aku pun bukak la.. then, ni la hasilnye..

Alhamdulillah.. aku menang utk bulan terakhir contest.. ok la kan, even dapat RM150 je.. at least dapat.. bersyukur sgt.. aku ni selalunye x lucky pun.. nak menang cabutan bertuah pun payah, nikan plak nak menang contest ni.. tp kali ni aku menang..






23 December, 2008

Jom Shopping!!!

21 to 31 December 2008

Capsquare Branded Warehouse Sale

Discount Up to 80%



Products Offered

Exclusive Men's Ladies

& Children's Wear

Brands Offered

Ermenegildo Zegna

Biagiotti Uomo

Dolce & Gabbana

Gianfranco

Ferre Studio

Armani

Moschino

Gucci

Pal Zileri

Valentino

Gian Marco Venturi

Boss Hugo BOss

Cerrutti 1881

Cavali

Versace

GFF

DKNY

Trussardi

Roberto

and many more designer Italian Brands


Time : 11am to 8 pm


Location (Tel 603 2694 6380)

Capsquare Centre

2nd Floor

No 7 Persiaran Cap Square

Capital Square

50100 Kuala Lumpur


16 December, 2008

Induksi @ UPM

Kursus Induksi Khusus Kumpulan Sokongan 10/2008,
Universiti Putra Malaysia

Nama Kursus : Kursus Induksi KS 10/2008
Tarikh : 12 - 26 Disember 2008
Tempat : Bilik Kuliah, Fakulti Pertanian 2,
Universiti Putra Malaysia

aku lom ade mood lg nk citer pasal induksi.. arini baru ari kedua.. over all, sume ok n best.

tapi
*
*
*
kawan aku : ko skrg induksi ke? aku kt perak
aku : aah..induksi aku 12-26 disember. best la kursus jejauh..
*
*
*
bla..bla..bla..bla..
*
*
*
kawan aku : bsok aku publik speking. aku dpt bab D. aaaaaa susah
aku : bab D bab ape?
kawan aku : bab tatakelakuan dan tatatertip
*
*
*
bla..bla.bla.bla..
*
*
*
kawan aku : ko ad toyol x?
aku : mane ade.. aku baru induksi 2 hari.. ape pun x tau.. lg pun, aku rase, induksi kite x same la format die..
kawan aku : khusus x same, tp bab umum sama
aku : entah ler.. aku xde lak dlm program utk public speking tu.. sume ceramah je..dah dua hari, dgr ceramah je..
kawan aku : itu induksi khusus. aku dh hbis. skrg aku induksi umum
aku : entah la.. setau aku kt upm ni ade satu je kursus induksi. pastu nnti BTN. xde plak umum ke khusus ke..? exam perkhidmatan ko dh amek lom?
kawan aku : ape la ko ni.. ko x bt persediaan ke sblum p??
aku : ape plak.. dh ready la ni.. kt upm ni.. x kesah ko amek exam dulu ke g induksi.. mane2 yg dulu la.. mcm aku, aku g exam perkhidmatan dulu.. dlm tempoh setahun kene exam perkhidmatan n induksi.. then BTN tu pihak pendaftar akan uruskan.tp biasanye lambat la g BTN tu.. then induksi upm plak sekali je..
kawan aku : kte sama.. untuk syarat tetap kne induksi dan exam
aku : aah, tp nape ko ade induksi umum n khusus? sori ler.. byk tnye..
kawan aku : ko ni x peke. induksi khsus adlah bab jbtan,umum perkhidmatan malaysia.aku juruteknik pegang test pen pn baca. apa lg la kau. pangkat ko besar sangat kut

*tamat*

kepada sesape yg tau, tolong la bagi tau aku, CAMNE INDUKSI KAT UPM NI?? sebab aku dapat surat utk induksi khusus (10 hari). setau aku la, xde plak kawan2 aku g induksi dua kali or dua sesi. maksud aku yg khusus n umum tu la.. kt upm ni, sesape dah pegi induksi (x tau la ape jenis induksi tu..) n amek exam perkhidmatan, dah boleh disahkan dalam jawatan.. itu yg aku tau la.. kalau aku salah, tolong betulkan.. aku baru induksi 2 hari. banyak yg aku tak tau..

kadang2 sedih, bile kawan cakap macam tu.. aku nih kadang2 sensitip.. yang tak tau, bertanya.. yang ditanya, jawab la elok2.. mybe die tak sengaja.. tp entah la..

15 December, 2008

Tanpa - 6ixth Sense

** tetibe plak jiwang.. hahahaha...

resah yang ku
ubah dalam kata
melukiskan kesunyian
tanpa engkau aku tak mengerti

meski
pagi itu menatapi
akan sunyi tanpamu
menemani aku sepi

tanpa..
cintamu aku resah
tanpa..
kasihmu aku hampa
tanpa..
dirimu aku nanti
hooo…

Kini benar-benarku rasakan
dalam benuk hatiku tanpamu
aku tak mengerti
takut
takut jauh cari dirimu
kan kau tinggalkan aku sendiri
tanpamu ku mati
hooo…

resah yang ku
ubah dalam kata
melukiskan kesunyian
tanpa engkau aku tak mengerti


04 December, 2008

aku nak gemok !!


adakah aku akan berjaya menaikkan berat badan aku yg x berapa nak berat ni??
D.A.N
adakah aku akan berjaya menggemokkan badan aku yg x berapa nak gemok ni??

entah la..

aku try je "NUTRA-LIFE MAXIMUM WEIGHT GAIN" ni.. 1st time aku minum mende2 yg seangkatan dengannya. mane tau aku leh jadi gemok ke..

sadis tau dgn keadaan aku yg mcm x cukup makan ni.. time raya baru2 nih pun, ramai sedara aku x kenal aku.. huhuhu.. sadis tul.. kecik ati pn ade.. tp ye la.. dulu aku gemok.. tibe2 je kurus.. sume x kenal. sume tnye aku sakit ke ape.. aku SIHAT.. cuma kurang berat badan je..

aku kene minum susu ni 3 kali sehari. aku gune botol air pink tu sbb senang aku nk goncang je.. malas nk godak. lambat. bekas susu baby tu aku beli khas utk aku letak susu tu.. senang.. dlm tu ade 3 partition. so, aku g opis, aku akan bawak dua2 mende tu..

tapi, aku ade la sekali dua ter escape minum susu tu.. hehehhee.. tp pasni, aku akan pastikan, aku minum tu 3 kali sehari setiap hari..

susu ni harganya RM106.90 untuk 1.5 kg. ok la harga die.. mule2 tu nk beli APPETON WEIGHT GAIN.. harga lbh krg je la.. tp org ckp, appeton weight gain tu x berkesan sgt.. so, aku try nutra-life maximum weight gain, even aku x penah try appeton weight gain..

start minum susu : 24 November 2008
berat : 43 kg | tinggi : 159 cm
lilit pergelangan tangan : 12 cm

--> target 50 kg <--

03 December, 2008

" kasut yang murah "


WAREHOUSE SALE | JUALAN GUDANG
28 - 30 November 2008

LARRIE WAREHOUSE
No. 1, Jalan BS 7/1,
Taman Bukit Serdang,
Seksyen 7,
43300 Seri Kembangan,
Selangor Darul Ehsan.

TAK RUGI pegi.. kasut murah2.. tp byk kasut laki la.. aku pegi 29 Nov 2008. pegi dgn sepul n palie. pegi pun time dah petang.. tp ramai gak org time tu.. ade jugak yg kenal. siap ade "happy hour" lagik. tp "happy hour" juz utk kasut lelaki yg 'kureng' cantik.. 1 beg plastik juz RM100. x kesah la bape byk kasut yg bleh muat dlm beg plastik tu, bayar juz RM100.

aku sambar 4 pasang kasut je.. 4 pasang kasut juz RM55. murah2. dah name pun warehouse sale.. dh tentu la nk perabihkan stok2 kasut yg ade.. so, sesuai la dgn condition kasut tu. hahhaha.. tp bukan la maksud aku, kasut murah tu x elok.. yg penting kene pandai pilih la.. aku ni sbnrnye jarang pakai kasut lawa2 kt opis. beser aku pakai selipar je.. hahhaha.. turun kete, masuk opis, terus masuk bilik.. x kemana2 pun. klu dulu keje kt admin, kene la lawa2 sikit. hahhahaa.. kt sini, xde sape pun nk tengok kasut tu lawa ke tak ke, pakai kasut ke, pakai selipar ke.. org x kesah pun..

ni la kasut2 yg aku beli..


~ kasut tumit hitam ni harganya juz RM 20. condition die ok. mmg berbaloi beli dgn harga tu ~


~ kasut tumit coklat ni plak RM15 ~

~ kasut tumit hitam ni plak RM10. ok la kan, klu nk belasah pun ~


~ hahahaha.. aku x tau apsl aku beli kasut merah nih.. aku x penah beli kasut selain kaler hitam, coklat or putih. tp kali ni aku 'terbeli' pulak.. aku x tau la pakai ke tak kasut ni nanti.. kaki aku ni bukan sesuai pun nk pakai kaler2 camni.. tp x pe la.. aku beli kasut ni pun juz RM10. so, klu x pakai tu, xde la rase rugi sgt.. ~

--> hmm.. aku blom pakai lagi semua kasut nih.. aku masih lg pakai selipar je g opis.. mudah dan selesa <--

02 December, 2008

Apam Daun Rambai a.k.a Apam Johol

Sumber : Kosmo, 26 November 2008


Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM (
amir.azam@kosmo.com.my)

Apakah keistimewaan apam yang menjadi identiti masyarakat Johol, di Negeri Sembilan ini?

APA yang anda gambarkan apabila bercakap mengenai kuih tradisional Melayu yang bernama apam?

Aroma mewangi, bentuk sederhana, tidak melekit serta keenakan rasa merupakan ciri-ciri yang menjadikan apam daun rambai atau lebih dikenali sebagai apam Johol begitu popular di Negeri Sembilan.

Bahkan, apam Johol yang pernah mencuri tumpuan wakil-wakil rakyat dalam Sidang Dewan Undangan Negeri pada tahun 2006 ini begitu istimewa kerana tidak semua pembuat apam ini boleh mengekalkan keasliannya.

Bagaimanapun, bagi pengusaha apam Johol di Kampung Masjid Tua, Johol, Kuala Pilah, Zahariah Mohd Zin, 39, berkata, beliau mula mengusahakan apam Johol sejak tahun 2005 lagi. Keaslian dan mengekal cita rasa asli adalah keutamaan Zahariah.

"Apam Johol sudah menjadi salah satu 'identiti' setiap kali orang datang ke Johol disebabkan keenakan dan haruman daun rambai yang menjadi pembalut kepada kuih tradisional ini.

"Kalau hendak dibandingkan dengan apam-apam lain memang ia berbeza walaupun cara memasaknya adalah sama iaitu dikukus. Tetapi keistimewaannya tentu sekali ia lebih enak dimakan malah boleh tahan lama daripada apam-apam sedia ada," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Masjid Tua, Johol.

Beliau menambah, semasa mula-mula membuat resipi apam daun rambai ini tiga tahun lalu, beliau telah membuat beberapa eksperimen terlebih dahulu selama seminggu dengan cara pembuatan apam biasa.

Katanya, percubaan berkenaan dilakukan untuk memastikan hasil yang diperolehi menikmati cita rasa apam Johol asli kerana perlu ia perlu mempunyai aroma harum daun rambai, tidak berlekit dan mempunyai reka bentuk menarik.

"Di Johol memang ada beberapa pengusaha lain yang mengusahakan apam Johol ini tetapi tidak ramai. Saya sanggup mempelajari teknik pembuatan apam ini bagi memastikan generasi muda tidak lupa dengan kuih tradisional yang menjadi kebanggaan masyarakat Johol.

"Buat masa ini, saya mampu menghasilkan kira-kira 500 hingga 700 ketul kuih berkenaan sehari dan ia boleh mencecah sehingga 2,000 ketul sehari terutama apabila ada majlis rasmi kerajaan negeri, keraian atau musim cuti sekolah," katanya lagi.

Ujar Zahariah, kalau tempahan terlalu banyak beliau terpaksa menolaknya kerana hanya menjalankan perusahaan tersebut seorang diri dengan dibantu suami dan lima orang anaknya.


--> baru je makan apam ni.. besh!! korang mesti cuba <--

Negeri Sembilan Paling Ramai Sakit Mental

Sumber : Kosmo, 27 November 2008

Oleh RAIS YEOP JOHARI (
rais.johari@kosmo.com.my)


SEREMBAN - Negeri Sembilan mencatatkan jumlah pesakit mental mental, diabetes dan obesiti paling tinggi di seluruh negara di kalangan orang dewasa.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Ismail Taib berkata, jumlah itu diperoleh berdasarkan kajian Kesihatan dan Mobiditi Kebangsaan 2006 lalu yang mendapati seramai 15.33 peratus penduduk negeri ini yang berusia 18 tahun ke atas dikesan menghidap diabetes, diikuti masalah kesihatan mental (21.1 peratus) dan obesiti (18.6 peratus).

"Peratus bagi tiga penyakit itu meletakkan Negeri Sembilan pada kedudukan pertama berbanding negeri lain seluruh negara," katanya ketika menjawab soalan Datuk Dr. Awaluddin Said (BN-Kota) mengenai status kesihatan rakyat negeri ini pada Persidangan Keempat (Belanjawan) Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan di sini, semalam.

Beliau yang juga ADUN BN Linggi memberitahu, masalah kesihatan mental kanak-kanak dan remaja seramai 31.2 peratus dan berada pada kedudukan kedua seluruh negara.

Ujarnya, masalah berat badan berlebihan di kalangan kanak-kanak pula pada kedudukan ketiga tertinggi berbanding negeri lain.

> hahahaha.. aku nih anak kelahiran NEGERI SEMBILAN.. tp aku tak sakit mental ek.. <

yang mana menggambarkan diri anda??

WANITA TANAH

Wanita Tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April - 20 Mei),
Virgo(24 Ogos - 23 September) dan Capricon(22 Disember - 20 Januari)

* Seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal
* Penyabar dan bertolak ansur
* Mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material
* Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap
berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan
mencapai kejayaan dalam perniagaan
* Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh
air muka semulajadi yang pendiam dan tenang
* Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan
sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat
konservatif, serius dan sederhana
* Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah
seorang kekasih yang setia dan berwibawa


WANITA API

Wanita Api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac - 20 April),
Leo (24
Julai - 23 Ogos) dan Sagittarius (23 November - 21 Disember)

* Dilahirkan sebagai pemimpin
* Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima
pendapat orang lain walaupun ianya benar
* Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi
biasanya romantis dan tidak pemalu
* Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh
mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan
menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya
* Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan
orang yang dikasihi merasa sedih dan terluka
* Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar
* Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk
menjadikan perhubungan itu terus berkesan
* Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan


WANITA ANGIN

Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini (22 Mei - 21 Jun),
Libra (24
September - 23 Oktober) dan Aquarius (21 Januari - 19 Februari)

* Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari
kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
* Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif,
bagi mereka segalanya boleh dicapai
* Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai
keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan
saling bekerjasama bersungguh-sungguh
* Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai
keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
* Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi
* Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan
sebenar yang terpendam dalam hati mereka
* Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja


WANITA AIR

Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak
Cancer (22 Jun - 23 Julai), Scorpio (24 Oktober - 22 November) dan
Pisces (20 Februari - 20 Mac)

* Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju
* Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat
mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai
perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati
* Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang
yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata
dalam sebarang situasi yang menyedihkan
* Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri


--> saya adalah WANITA API <--

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails