tolong klik sini ye.. tenkiu..

:: KALAU SUKA, LIKE LA.. ::

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin
sekarag ni semua mood raya sahaja, ok.

keje melambak, tapi malas nak buat..
buat yang penting2 je dulu..
yang lelain, kiv sampai lepas raya ;p

keje skolah memang tak buat langsung..
kiv sampai lepas raya jugak.

kuih raya atau kek raya semua tak buat lagi..
oven masih dalam kotak
hahahhaa..

nanti la mummy buat ye sayang..
sekarang ni mummy penat ~

rumah pun masih belum kemas
plan nak shopping raya pun belum arrange lagi..

rasa macam banyak sangat je bende nak kene buat..
raya pun dah tak lama lagi..

wish korang awal-awal la..

"SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN"

Jemput la datang rumah.. 
err, tapi minggu ke-2 raya baru ada kat umah.. 
minggu pertama bizi, raya dengan keluarga mertua.
:)
study-puasa-raya
post bercuti ke k.r.a.b.i masih dalam draft..
tak boleh upload gambar..
kalau cerita takde gambar, mane best kan..
so, hold dulu la ye..

macam2 nak update ni..
kelas semester 4 dah mula.. lepas raya ni mid-term.
keje skolah masih belum usik lagi..
masih belum ada kesedaran..
seperti sem2 dulu ;p

hujung minggu ni nak buat buka puasa untuk team persona fiza bridal
saje2 belanja orang makan..
buat kat rumah sahaja..
tapi menu masih belum decide..
tak pandai masak pun.. tapi beriya ajak orang..
hahhaha..
hentam je la nanti ek..
resepi banyak, boleh follow..

soal raya pulak, tahun ni beraya di KL
1st time tak beraya dengan family..
camne la nanti agaknya..
mesti sedih..
tapi, sebelum raya balik kampung dulu..
buat lemang. wajib.
tapi, raya ke-2 dah start pasang pelamin dah..
raya ke-3 ada wedding..
so, kalau nak g beraya pun, raya ke-4 la jawabnya.. 
isnin tu pulak dah kerja..
kejap je masa berlalu..
Ramadhan pun semakin meninggalkan kita..
semuanya cepat..

kuih raya masih belum buat..
awal puasa dulu ada buat kuih raya..
popia nestume..
saje test.. buat sikit je pun..
nanti buat lagi..
oven dah beli <-- yahoo!!
semangat nak buat kuih raya, kek, cheese tart semua ada..
tapi, satu pun lom jalan lagi..
dalam masa yang sama, kene siapkan keje skolah..
nak kemas rumah lagi..
huhuhu.. 
terasa sangat penat..

balik ni, ada berbuka puasa dengan opismet..
makan kat luar - Red Wok Bangi.

balik nanti plan nak kemas umah sikit2 nak nak ready untuk sabtu ni..

ok la..
bosan la kerja kat opis hari2..

* menunggu masa balik * 

KRABI ~ Day 2 (28.07.2011) - part 1
8.30am (waktu Thailand) dah sampai Hatyai..
waktu Malaysia lambat 1 jam, so waktu tu Malysia baru jam 7.30am.
Perjalanan dari Sadao ke Hatyai kurang dari sejam.

mase ni dah eksaited dah..
tengok luar tingkap je..hahahhaa..
pelik sebab tengok orang Thailand ni naik motor hanya orang depan je yang pakai helmet..
pembonceng tak pakai..memang camtu kat sana..

bas Sri Maju ni akan direct pergi ke tempat dia..
bukan ke bus stand Hatyai tau..
bas lain tak pasti pulak berenti kat mana..
jauh gak dari bus stand Hatyai kalau nak ke tempat Sri Maju ni..
nanti turun betul2 depan kaunter (kedai) Sri Maju..
gambar kedai Sri Maju lupe nak snap, cumanya kat simpang sebelum sampai Sri Maju ada CIMB Bank..
besar punye.. senang nampak.. so, klu dah nampak CIMB tu, dah dekat la tu..



sebaik cik puan sholihah dah warning awal2..
sampai2 je, jangan naik tuk tuk..
turun je bas, ramai driver tuk tuk tanye nak pegi mana..
abaikan dan terus je masuk kat kaunter Sri Maju tu..


ni dalam kedai Sri Maju tu..
ada disediakan tempat mandi & tempat solat


kat situ ada bas dan van direct ke Krabi..
ke Phuket pun ada gak..
boleh juga naik bas yang menuju ke Phuket.. 


KL-Hatyai-Trang-Krabi

jadual bas Hatyai-Krabi camni :


Tiket bas Hatyai-Krabi 350 THB = RM 35.00
nak tau duit Thailand ni senang je.. buang 0 yang kat belakang tu..
tukaran duit thailand, lebih kurang je duit kita..
100 THB = RM 10

kalau nak naik van direct ke krabi pun boleh jugak..
250 THB seorang. so, kami decide naik van ..
mungkin lebih laju dari bas kut..
masa perjalanan 4 jam.



ini van kami


jadual van kene tanye kat amoi tu..
ni yang dia beritahu dulu :


Hatyai-Krabi Town
9 am, 11 am, 1 pm & 5 pm
Krabi Town-Hatyai sama..


tiket van, jam 9.00 am

perut berbunyi-bunyi..
kami cari kedai makan..
ada bulan bintang, tu kedai Islam..
banyak blogger review kata camtu..
kami jumpa kedai ni tak jauh dari Sri Maju
blok sebaris dengan Sri Maju..
selepas traffic lite, mesti jumpa kedai ni..
Rocky Muslim Restaurant


luar kedai
dalam kedai
siap ada jam waktu Malaysia & waktu Thailand
roti canai Thailand


alahai, kecik sangat rotinya..
incik asben, tambah order lagi 2..
sekeping 10 THB = RM 1.00
agak mahal untuk roti canai yg kecik ni..


akak tokey kedai ni boleh cakap melayu..
menu lain, same je mcm kedai kat Malaysia..
ada jual nasik lemak jugak..
air pun same.. tiada beza..
yang beza, air mineral ni..


aku tak pernah pulak jumpa air mineral Nestle ni kat Malaysia..
korang ada jumpa?

sementara tunggu van datang, kami jalan2 kat area Hatyai dulu..
nak beli simkad Thailand..
kat Thailand sangat banyak 7e.
nanti mesti jumpa coke besar ni klu nak ke 7e tu dari Sri Maju..


coke kat Thailand sangat murah, ok.

kami beli simkad Happy ni kat 7e ..


harga 49 THB (RM 4.90). kredit dalam tu ada RM 1.50
memula susah gak nak guna, sebab bahasa dia Thailand.. cek kredit tulis bahasa Thai, mane nak paham..
baru tahu, tahun 2011 di Thailand di tulis 2054
patut la pelik je tengok expired datenye.. hikhikhik..
godek punye godek, dapat gak tukar bahasa..
sms along bagi tau dah sampai Hatyai, tolak 80sen.


dalam jam 9.00 am kami bertolak ke Krabi
driver van ni memandu sangat la berhemah.
rase selamat je dalam perjalanan..


kat Thailand ni, klu dorang nak potong kenderaan depan, automatik yang depan bagi laluan,
then kenderaan yang di laluan bertentangan pun bagi laluan..
bila selisih, masing2 angkat tangan..
tak macam kat Malaysia..
bila orang nak potong, drive lagi laju.. yang bertentangan pulak, dah bim2 lampu..
tak cukup, siap hon panjang lagi..
hahhaa


van ni akan berhenti kat Trang
kira-kira selepas 2 jam perjalanan..
nama tempat (kedai) ni Khanitta




memang banyak kenderaan perjalanan jauh berhenti kat sini..
kat sini ada jual macam2 jenis kek..
dalam tu jugak ada kedai makanan Islam..
kami tak makan, sebab keyang roti canai lagi..
cuma beli kek & air je kat sini..



mesin ATM kat Thailand ni memang letak kat luar..
sekali tengok macam mesin jual air je..
hahhha.. memang kebanyakan mesin ATM thailand berada di luar bangunan
dari segi servis tak pasti pulak camne..
sebab tak cucuk duit pun..


korang kalau nak ke luar negara, aktifkan kan dulu kat ATM or kad kredit dengan bank dulu..
so, kad ATM & kad kredit korang boleh guna kat sana..
ni penting, mana la tau di saat-saat genting kan..
call je bank, cakap nak pergi oversea..
nanti dia activatekan mengikut tarikh kita pergi sana..


ok2, sambung cerita balik..
berhenti di Trang ni lebih kurang 15 minit sahaja.
lepas tu teruskan perjalanan semula..



kami, tido je lepas tu..
bila bangun, tak jugak sampai lagi..
huhuhu.. terasa sangat la jauh perjalanan..
bila dah tido, 
dah bangun balik,
godek2 henpon, even takde coverage pun time tu..
sebab bosan kan..



sempat jugak la belajar perkataan2 simple bahasa Thai..
application dalam iPhone ni best..
siap ada suara sebut perkataan tu..
so, senang la sikit kan..



bila van dah masuk Krabi Town, pusing sana, pusing sini.. masuk simpang sana, masuk simpang sini.. dan orang dalam van pun makin berkurangan..


sampai la tinggal 4 orang sahaja dalam tu.. kami & dua orang lagi mat saleh..
hati dah mula cuak dah.. 
ape name tempat ni..?
apsl tak nampak bas pun..
kate terminal bas..
berdebar-debar..


rupa-rupanya kami dah tersalah tempat..
sepatutnya kene beri tahu driver van tu kita nak berhenti kat mana..
macam kami, tak bagi tau, sebab amoi kaunter Sri Maju cakap, van ni berenti kat Terminal Bas Krabi.. ingatkan iye2 la van berhenti kat Terimal Bus..
last2, kene tinggal kat Krabi Town..
tempat biasa van ni turunkan orang..

 kami turun depan ni..

masalahnye masa tu, kami dah book teksi siap2..
janji pick up kul 1.00 pm kat Terminal Bas Krabi..
puas la mintak driver van tu hantar ke Terminal Bas, tapi dia tak nak..
sebab Terminal Bas Krabi dengan tempat turun tu dah jauh sangat..
van terus blah camtu jer..
bengang giler..
nak salahkan dia tak boleh jugak..
salah diri sendiri la kut.. sebab tak tanye..
tu la, orang cakap, malu tanye, sesat jalan.. camni la..

nak call teksi, kredit takde.. nak beli topup kedai pun xde kat situ..
no. digi dah activate roaming, tapi x boleh pakai lagi.. 
line aktif dalam masa 24 jam.. haduii..
tempat turun tu dekat dengan kaunter feri

kat situ ada travel tours..
sebaik dia nak tolong talipon teksi yang kami dah booking tu..
sementara tunggu teksi datang, dia promote pakej2 island hopping yang dia ada..
agak mahal..
sebelum pergi, aku dah search macam2 dah pasal Krabi ni..
berapa harga semua aku dah cek..
so, aku tak amek la pakej dengan dia.. dia bising2 jugak la..
tapi nak buat camne kan..
tak kan nak paksa2 pulak..
kebetulan, teksi sampai..
selamat.. :)


teksi aku book kat sini
www.krabi.com
dapat harga 870 THB = RM 87.00
ni harga untuk sebuah teksi ye..
max 3 orang naik..
harga ni untuk round-trip ticket.
so, 435 THB sebuah teksi, sehala atau 217.5 THB seorang, sehala.
(RM 43.50 sebuah teksi, sehala atau RM 21.75 seorang, sehala)
kalau ambil one-way, mahal sikit..
harga untuk round-trip ni selepas discount.


ni teksi yang kami naik.. Chevrolet Optra


nama driver teksi ni Mr. Kaeo (sebutannya Mr. Q)
company ni cuma ada 1 teksi & 1 van sahaja..
dan Mr. Kaeo ni memang driver permenant kat situ..


teksi ni boleh bayar full semasa booking atau deposit..
aku dah bayar full siap-siap..
nasib baik Mr. Kaeo ni tak mintak extra payment sebab kene pick-up kami kat Krabi Town..


lagi tips sebelum booking;
korang hantar je emel minta quotation, sebab biasanya harga dalam emel tu lebih murah berbanding yang dipublish dekat website.
tapi teksi ni pelik sikit..
aku dapat harga yang jauh lebih mahal dari yang dipublish kat web..
sebaik2nya semak dulu..
tapi dari ape yang aku survey (hotel), semua dapat harga yang rendah dari website..
tak percaya?
cube korang try..


kalau korang tak nak book teksi siap2 pun takpe..
sebab kate tourist guide tu, teksi mahal..
biasa la kan.. mana2 pun teksi mahal..
tapi, aku takut plak time nak teksi, time tu la takde..
sebab tu booking awal2..
survey kat blog, ade yg dapat murah, ada yg mahal.. ada yg kene tipu..
cuak la aku kan..
so, baik booking je siap2..


tourist guide tu cakap, transport dari Krabi Town ke Ao-Nang cuma 50 THB (RM 5.00) seorang..
murah kan..?
dalam hati dah tak senang..
ye la.. kira rugi la amek teksi mahal tu sedangkan boleh dapat yang murah..
banyak beza tu..
tapi tak pe la.. dah booking..
lagi pun, teksi lebih selesa <-- sedapkan hati sendiri
tapi, aku x tanye pulak, ape transportnya,
mungkin yg ini..




tuk tuk ni sangat popular kat Thailand..
kira pengangkutan utama mereka la..
murah memang murah..
tapi sanggup ke bertahan & berasak dalam tu??
dapat lak kene berdiri camtu kan..?
hahhahaha


tempoh perjalanan dari Krabi Town ke Ao-Nang/ Noppharattara lebih kurang 30 minit.


ok, sambung lagi di n3 seterusnya..


nanti aku citer camne kami kene 'tiaw' dengan driver teksi tu..
huhuhu..
KRABI ~ Day 1 (27.07.2011)
rehat tengahari tu sempat lagi lari jap ke Hentian Puduraya KL untuk beli tiket ke Hatyai..

Hentian Puduraya sekarang ni dah lawa dah.. tak macam dulu..
sangat selesa.. nak beli tiket pun senang..

 bersih & teratur
 rase nak baring2 je kat sini (lempang!)
direction


kami decide untuk naik bas Sri Maju, selepas di suggest oleh cik puan sholilah

kaunter no. 26 ye.. yg ada gambar bunga raya tu..

harga tiket RM 50.00 seorang.. katenye bas ni bagi selimut free..

ni tiket yang dibeli


owh, parking RM 3.00 utk 1st hour (kalau tak silap la.. lupe dah..) tapi kalau kurang dari 15 minit tak payah bayar..
dan korang jangan nak menggatal gi cucuk tiket parking korang kat mesin parking..
kalau cucuk jugak, kene bayar RM 3.00
dah setel urusan terus keluar ye..
kami ni baik hati sangat, gi cucuk tiket.. bayar je la RM 3.00 walaupun masa kat sana lebih kurang 5 minit sahaja ~

* * *

then, malam tu memang betul, dapat selimut.. pinjam je la.. bukan bawak balik terus.
kire ok la..perjalanan jauh, malam pulak tu kan, sure sejuk..
abaikan muka2 comot ini..

bas bergerak dari Hentian Puduraya lebih kurang jam 10.15pm
bas double decker.. kami dapat tingkat atas.

ni bas yang kami naik

lepas Tol Jalan Duta, bas berhenti kejap dekat shell tu.. berhenti untuk bagi laluan kepada penumpang yang nak ke toilet.
lepas tu bas terus bergerak laju.. aso kat belakang ni lagi la laju bercerita..
sangat la tension !!
nampak tak aso belakang tu.. haaa

lebih kurang jam 11pm, tengah mamai2 sebab tak dapat tido,
ada excident dekat2 Tanjung Malim. 5 kereta.. dok atas, memang nampak clear la kereta2 tu.. bersepah sana sini !
baru sangat berlaku.. polis pun tak sampai lagi masa tu.. ada orang yang berdiri2 kat tepi2 jalan..mungkin yang naik keteta tu kut.. mase tu, dalam hati ni dah berdebar2..
"Ya Allah, selamatkan la perjalanan kami"

lepas kejadian tu, terus tido..
aso pun dah tido dah..

dalam kul 2am, ada excident lagi kat area bukit merah.. kalau tak silap la.. tengah mamai.. jalan pulak gelap..
excident lori menuju ke utara terbabas ke lorong arah selatan dan langgar bas!
sangat takut waktu tu.. bas tu kene kat bahagian tengah. jalan ke selatan dah jem giler..
jauh jugak la jem nye.. mase tu, dalam hati ni dah tak tenang dah..
macam2 pikir.. rase nyesal pun ada naik bas.. takut.. last2 tertido balik..

then, bas berenti dalam 30 minit kat kawasan Bukit Gantang..
tak turun pun mase tu.. ngantuk sangat.. kepala pulak pening..
en asben je turun.. naik bawak kacang rebus sebungkus.. tak makan pun, sebab mata tak larat nak bukak..

lebih kurang jam 4.15am dah sampai Changloon.
mase ni dorang collect passport. lame jugak berenti kat sini.. dalam 40 minit..
ada kedai duty free kat sini & kedai tulis "masakan melayu, 1 Malaysia"
tak makan pun kat situ, sebab kat situ jugak ada jual pau pork.
-kompius-


sebelum bas gerak, dapat semula passport dengan borang 'arrival & departure'..

ini borangnya..


borang dah siap bertaip.. cuma ada bahagian yang kene isi sendiri..
cecepat kuarkan pen dan isi..

jam 5.00am dah sampai kat Imigresen Bukit Kayu Hitam.  dok melangut dalam bas, sebab imigresen bukak kul 6.00am.


bukak je imigresen, terus check-in..
kalau passport malaysia boleh guna auto-gate.. tak payah nak beratur..
just letak passport kat mesin tu, then ikut arahan.. letak jari, then siap!
2 minit je kut.
dah setel kat situ, terus naik bas balik..
tapi ,ada pulak mamat pakistan ni sangkut..
tah ape masalah dia tah..


 curik2 amek gambar.. kat imigresen tak boleh amek gambar yek..

dalam jam 6.25am baru bas gerak semula..
then, bas singgah jap kat duty free zone.
mase ni la kami tukar duit thailand..
siang tadi x sempat nak tukar..


jam 7.00am dah sampai Imigresen Sadao.
dekat je dari BKH nak ke Sadao ni.. boleh jalan kaki.
proses kat Sadao ni lebih kurang 10-15 minit.. semua kaunter manual..
kene beratur.. tapi sebab awal pagi kan, so tak ramai orang lagi..
mase kat sini, dah siap2 standbykan duit.. sebab sebelum pergi, dah bace blog lain, then dorang kate kene bayar kat sini RM 1 atau RM 2..
tapi, kami takde pulak kene bayar pape..
simpan balik duit..


lepas je kaunter tu, terus ke belakang
then kiri.. bas semua tunggu kat situ..

ini tempatnya..

ok, sambung cerita di next n3 ya.. 

terima kasih kerana membaca!

kami sudah ke KRABI !! (27 - 31 Julai 2011)
Alhamdulillah..
selamat pergi, selamat balik..

Eksaited giler nak citer kat blog..
citer pengalaman pertama ke negara orang..
hahahhaa.. gila jakun..
tak pernah pun keluar dari Malaysia ni..

nanti aku akan citerkan secara details ape yang aku buat kat sana..
costing, masa, tempat, semua segala la..
supaya, kut2 ada yang boleh jadikan panduan untuk ke sana..

aku citer secara kasar dulu la kat sini..
aku pergi ke Krabi, Thailand ikut jalan darat.
naik bas dari KL ke Hatyai
pastu naik van dari Hatyai ke Krabi
then, naik teksi dari Krabi ke Noppharattara

ramai yang stay kat Ao-Nang, tapi aku pilih untuk stay kat Noppharattara..

senang citer camni.. supaya lebih jelas dan lebih faham..
aku buat perumpamaan camni..

Hatyai = Negeri Sembilan
Krabi = Port Dickson
Ao-nang = Teluk Kemang
Noppharattara = Batu 4

so, aku stay kat Noppharattara, yang lebih kurang 1km dari Ao-nang
Noppharattara tu kurang sikit orang..

hotel & teksi aku dah book siap2 dari sini..
cuma bas ke dan dari Hatyai walk-in
pakej tour pun walk-in sahaja

costing untuk transport aku tunjuk kat sini..
ni pergi - balik tau, untuk 2 orang

KL - Hatyai - KL : RM 200 (RM 50/ person sehala) ~ Bas
Hatyai - Krabi Town - Hatyai : RM 100 (RM 25/ person sehala) ~ Van
Krabi Town - Noppharattara - Krabi Town : RM 87 (RM 21.75/ person @ RM 43.50/ teksi sehala) ~ Teksi

TOTAL : RM 387 untuk 2 orang, pergi-balik

murah kan??

jimat kalau ikut jalan darat..
cuma masa perjalanan tu agak lama sikit..

KL - Hatyai : 8 Jam
Hatyai - Krabi Town : 4 Jam
Krabi Town - Noppharattara : 30 Minit


ok, nanti aku citer di next n3 satu per satu ok..
Related Posts with Thumbnails


I changed my font at scrappinblogs.blogspot.com