:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

29 August, 2012

Pengalaman Mengidam (kali ke-2)

kali ke-2 mengidam ni pelik sikit..
hahahhahaaa
gelak dulu.

entah macam mana tah boleh plak mengidam
nak makan telur kerbau !
bukan telur mata kerbau ye kengkawan..
tapi telur kerbau a.k.a testis :p

ada sape2 penah makan tak?

masa kat kampung, nampak kerbau..
terus terasa macam nak makan
telur kerbau goreng
tapi macam mustahil la kan nak dapat..
mana ada jual kat pasar (tak tau la kalau ada.. tapi tak pernah jumpa pulak)

cakap dengan incik asben
tapi ye la.. 
tak kan nak beli sekor kerbau pulak kan.. 

then, memang kebetulan la kut nak dapat..
seminggu sebelum puasa ada wedding job kat kampung
umah sedara jugak la.. 
so, kenduri tu memang sembelih kerbau
cuma tak tau jantan ke betina

rupanya dalam diam incik asben cakap kat pakcik
nak telur kerbau tu sebab ada orang mengidam
dan, memang dapat pun!!

masa tu rasa best giler :)

balik dari majlis berinai malam tu, mak terus gorengkan
bukan tak mau goreng sendiri, tapi masa tu tengah bz readykan baju2 untuk wedding esoknya pulak
nak snap gambar telur kerbau sebelum goreng pun terlupa
goreng kunyit je telur tu.. 
dulu masa kecik2 memang boleh kata selalu juga la makan
goreng kunyit jugak..
tu pun dah buat terliur dah..

rasa dia macam kita makan pedal ayam (tau tak? yg liat2 tu..)
tapi telur kerbau ni lembut.

incik asben tak makan pun..
malam tu makan dengan mak & adik

tapi memang puas ati sangat la..
:)

* aritu last scan, Dr. cakap baby macam ada roket (boy).. huhuhuhu.. macam ada kene mengena plak eh? ye la.. 1st dulu mengidam makan telur ikan parang, yg ni pulak mengidam makan telur kerbau.. *

17 August, 2012

Scan Baby lagi.. (16w)

Alhamdulillah..
perkembangan baby sangat baik dan sangat aktif

kata Dr., baby aktif, mummy dia je yang tak larat.. 

masa scan ni dah 16w (4 bulan) (7/8/2012), morning sickness pun dah berkurang
cuma ada la sekali dua tu sakit kepala & muntah2
tapi tak sekerap dulu
sekarang ni pun dah boleh mula puasa balik..
banyak hari jugak tertinggal puasa

then, sekarang dah tak makan asid folic & multivitamin tu..
Dr. bagi obimin


 - asid folic & multivitamin -
- obimin -

sebelum2 ni memang ramai yg suggest suruh ambil obimin ni
sebab semua yang diperlukan ada dalam 1 biji tu..

biasanya Dr. akan bagi bila usia kandungan mencecah 4 bulan
sebab katanya, kalau ibu tu masih lagi ada morning sickness, 
tak boleh makan obimin, sebab dalam tu ada apa tah (lupa)
yang boleh buat morning sickness tu jadi lagi teruk..

(16w)

see, baby dah nampak jelas
saiz baby +/- 11 cm
sekali ganda dari masa 12w dulu tu.. 
fizikal baby memang dah nampak lebih jelas
seronok sangat
tak tau nak cakap macam mana
tapi yg kelakarnya, masa scan ni baby tak reti dok diam
macam berenang pun ye
kaki dia la yg paling nampak bergerak

satu tangan kat muka, satu lagi tangan kat kepala
nasib la kecik lagi
kalau dah besar, agaknya mau senget2 perut ni dibuatnya

ape pun, pengalaman pregnant ni memang best sebenarnye :)

13 August, 2012

Baby Tendang??


baby tendang??
kalau betul la ape yang dirasa tu, 
baby bergerak seawal usia 14 minggu.
tanye kak shima & kak ima, katanya awal2 ni rasa macam perut dijentik2
ha, rasa macam tu la..
kadang2 tu dalam perut tiba2 rasa macam dipulas
tak reti nak imagine macam mana,
tapi yang pasti, rasa tu bukan rasa perut memulas nak b***k  :D

Alhamdulillah, Allah beri awal pengalaman merasa pergerakan baby
rasa sikit2 je, bukan rasa yang baby tendang kuat2 tu..
cuma kadang2 tu ada gak rasa macam terkejut sikit..
tapi jarang2 la.. 
kalau incik asben letak tangan atas perut pun, 
dia tak boleh rasa pun baby gerak..
mummy je rasa..

skrg ni cepat rasa risau bila tak rasa pergerakan baby
kadang2 dia tido, sure la senyap kan..
kadang2 tu bila tengok tv, usap2 jugak perut
nak bagi baby bangun..
heheehee
seronok bila dia bergerak2..

owh, nak tido pun sekarang ni susah kalau baring mengiring ke kiri..
terasa baby bergerak, tersepit agaknya..
kalau letak bantal atas perut pun sama
tak selesa, even perut tak nampak sangat pun..

tak kesah la cara tido macam mana pun kan,
asalkan baby selesa dan sentiasa aktif
:)

Pengalaman Mengidam

setakat ni ada 2 kali mengidam
mengidam yang pertama, benda yang senang nak dapat
mengidam yang kedua, benda yang agak susah nak dapat
tapi Alhamdulillah, dua2 dapat
[senyum sampai telinga]

meh citer satu per satu

pertama kali mengidam :

masa tu awal pregnant lagi..
tak ingat pulak berapa minggu
tapi mmg dah confirm pregnant dah :D
mengidam nak makan telur ikan parang masak lemak cili api !
fuhh, sedap bukan??
tak tau macam mana boleh tiba2 teringin..
punye la google gambar, sebab tak dapat nak makan kan..
tengok gambar pun jadi la..
hahahha

[sumber : google]

malam tu jugak pegi pasar borong selangor
ingat kan ada la telurnya..
ikan parang pun takde 
hampa :(
call mak mertua tanya, ada jumpa tak..
ikan parang ada, telur takde..
tapi mak mertua belikan jugak ikan parang tu..
simpan je dalam peti
tak masak pun, sebab takde telur :p

esoknye tu balik keje, masih lagi dengan visi mencari telur ikan parang
call mak kat kampung
sebab mak memang selalu masak telur ikan parang ni
mane la tau ada rezeki kan
haaa, memang tepat sangkaan tu :)
kebetulan t/hari tu mak memang masak telur ikan parang
terus pecut balik kampung sehelai sepinggang
masa nak cakap dengan mak tu malu gak la.. 
sebab mak tak tau lagi yg kita ni dah pregnant
segan nak bagi tau.. hahaha
tapi sebab nak jugak kan, cakap jugak la ada orang mengidam :p
dalam hati harap mak akan tau yang kita ni memang pregnant..
biar dia paham2 sendiri.

sampai kampung awal jugak..
nasik semua mak dah siap hidang dah
tanpa berlengah2 lagi, terus ngap!
gambar? tak sempat pun nak snap
rasanya sedap giler.. makan laju2
macam tak pernah makan :p
hahahhaa..
nasib baik jugak la telur ikan parang tu banyak
so, takde la mak buyung telan sorang2 kan..
semua orang dapat makan gak..

rasa sangat puas hati waktu tu..
thanks to incik asben sebab layankan jugak tekak ni
bawak kete sana sini gi cari telur ikan parang
time kasih jugak kat mak & mak mertua atas usaha mendapatkan apa yg diidamkan :D

mengidam kali kedua, kita sambung dalam next entry ya..

10 August, 2012

Scan Baby (7w & 12w)

1st scan 7w..
rasa sangat teruja
tapi baby masih kecik, +/- 1 cm
kecik sangat
masa Dr. loud speaker degupan jantung baby, seronok sangat
macam nak nangis rasa

masa ni jugak Dr. bagi asid folic & multivitamin
lom ada alah apa2 lagi
cuma demam & sakit kepala je..

owh, asid folic takleh nak makan, sebab nanti sakit kepala
tapi asid folic tetap kene makan, tapi sebelah malam la..
bila sakit kepala je, terus tido :)

[gambar nanti update.. ada kat rumah.]

2nd scan dah besar sikit, +/- 5 cm
masa tu dah 12w
masa tu baru nampak baby dah lengkap
kepala dah ok, tulang belakang, tangan, kaki..
masa tu jugak nampak tangan baby gerak2
best2!
gerak macam main badminton pun ye.. hahahhaa
tapak kaki dia nampak panjang..
tinggi kut baby mmy nanti :)


(12w)

then, masa ni jugak baru buka buku pink
kad pink lebih sesuai kut..
appt selang sebulan & pada hari selasa
buat kad ni kat klinik panel UPM je
yg bestnye kat sini, tiap2 bulan check-up, Dr. akan scan baby
tu yang rasa tak sabar je setiap kali appt
nak tengok baby berenang2 :p


dan dalam tempoh masa ni la kene morning sickness yang agak teruk
alah pada bau masakan
tp makan takde alah pun..
cuma ayam dah tak usik dah..
tak teringin langsung, even dulu fav ayam..

lambat je makan, sure sakit kepala then muntah2
muntah2 banyak
tak larat sangat
sebelum makan, muntah
lepas makan pun muntah..
no wonder la berat badan turun 2kg
wat masa ni lom ada selera makan yg 'besar' :p
makan biasa2 je.. 
makan sikit, tak banyak pun. 

mula2 risau jugak kalau nanti effect kat baby ..
tapi Alhamdulillah, setakat ni perkembangan baby ok
sihat & aktif

morning sickness bermula bulan ke-2 hingga masuk bulan ke-4
dalam tempoh tu masih lagi makan asid folic & multivitamin
sekarang ni (4 bulan ++) dah bertambah ok dah.
Alhamdulillah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails