:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

08 May, 2015

[ITINERARY] Bukittinggi dan Padang, Indonesia (7D6N) [28 April 2015 - 4 Mei 2015]

Assalamualaikum..
Harini gigih nak update itinerary holiday minggu lepas ke Padang dan Bukittinggi, Indonesia.  Kali ni pergi bawak rombongan cik kiah seramai 12 dewasa, 1 budak (termasuk kite laki bini la).  Punye la lama pegi holiday ke Bukittinggi ni, sampai 7 hari.  Hahaha.. Mintak quotation kat travel agent, semua tanye balik, betul ke pergi 7 hari?? Biasa ke Bukittinggi ni 3-4 hari je.. Yes! Memang betul. Memang lama kali ni sebab masa beli tiket ni tak tengok date.. hahahahaha.. masa offer free seat Air Asia tahun lepas.  Nak tiket murah punye pasal kan, anjak punye anjak date, terus seminggu kau!! Tiket boleh consider murah, tapi book dengan 3 booking no & semua harga tiket berbeza2.  Tiket ada yang dapat RM 75/person/return, RM 96/person/return, RM 112/person/return.  Masa nak beli ni tak dapat nak sekali harung 13 person, kene buat sikit2.. tu yang tiket jadi beza2 tu.. tapi, ahli rombongan kata ok je harga tu, so proceed. :)

Ok la, straight to the tajuk, ni itinerary Bukittinggi-Padang, Indonesia selama 7 Hari, 6 Malam.  Tiket flight pergi tu ambil flight pertama, jam 8 am, balik pulak flight last, 2 pm (flight balik 2x sehari je, pagi & petang).  Kami stay kat Bukittinggi dulu, 4 malam, pastu baru gerak ke Padang untuk 2 malam last tu..

DAY 1 (28 April 2015 - Selasa)
KUL - PDG (Tiba di PDG 8 am (waktu Indonesia)
Air Terjun Lembah Anai
Rumah Gadang Minangkabau
Lunch @ Rumah Makan & Restaurant Pak Datuk
Sulaman Putri Minang
Satu Karya Pandai Sikek
Yenni Bordir
Check-in Hotel Benteng, Bukittinggi
Dinner @ Ayam Penyet Wong Semarang
Persembahan Kesenian Minang

DAY 2 (29 April 2015 - Rabu)
Panorama Sungai Landia
Kelok 44
Tasik Maninjau
Lobang Jepang
Lunch @ Rumah Makan & Restoran Gon Raya Lamo
Pasar Aur Kuning
Dinner @ Rumah Makan & Restoran Gon Raya 
Ramayana @ Plaza Bukittinggi
Jam Gadang

DAY 3 (30 April 2015 - Khamis)
Sulaman & Bordiran H. Rosma
Lembah Harau @ Payakumbuh
Lunch @ Restoran Sederhana, Bukittinggi
Check-in Hotel Graha Muslim, Bukittinggi
Pasar Atas
Dinner @ Restoran Kubang Hayuda

DAY 4 (1 Mei 2015 - Jumaat)
Sanjai @ Keripik Ummi Aufa Hakim
Kiniko Kopi
Istano Basa Pagaruyung
Lunch @ Pondok Flora Restaurant 
Tasik Singkarak
Dinner @ Wadjan Resto

DAY 5 (2 Mei 2015 - Sabtu)
Pasar Aur Kuning
Lunch @ Rumah Makan & Restoran Gon Raya Lamo
Pasar Atas
Ramayana @ Plaza Bukittinggi
Bika Talago
Dinner @ Rumah Makan Lamun Ombak, Padang
Check-in Hotel Garuda, Padang

DAY 6 (3 Mei 2015 - Ahad)
Pantai Air Manis (Batu Malin Kundang)
Jambatan Siti Nurbaya
Lunch @ Restoran & Rumah Makan Mama Restu
Plaza Andalas
Pasar Raya
Pantai Muaro
Dinner @ Pondok Baselo Lubuk Idai

DAY 7 (4 Mei 2015 - Isnin)
Lunch @ Rumah Makan Buana Lestari
Airport (PDG-KUL @ 1.55 pm)


Seronok pergi lama2 ni, sebab tak rushing & boleh repeat mana2 tempat shopping (especially).  So, takde la nak terkejar sana sini.. Petang sebelum keluar dinner, kami balik hotel dulu, mandi2, solat, pastu baru kuar balik.  Kire ok la.. Yang tak bestnye pergi lama2 ni, duit habis tak hengat! huhuhu.. Siap g cucuk duit kat atm lagi.. Tu belum kira lagi yang tukar kat money changer or kat kawan2 kan.. (T_T)

Kawan2 ada yang tanye, ape bezanya or ape bestnye kalau nak dibandingkan dengan Bandung??  Semua sama je.. Kain sulam pun tak banyak beza.. tapi, harga +/- je dengan Bandung.. kalau tak pandai, harga kat sini akan jadi lebih mahal lagi dari Bandung.. Pastu kat Bukittinggi ni rata2 peniaga suka guna RM.  Bila tanya harga je, siap2 dia bagi dalam RM.  Sampai pening nak convert balik (rugi la klu bayar dalam RM kan).  Then yang betul2 membezakan Bukittinggi dengan Bandung, JALAN TAK JEM!! itu yang paling best :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails