:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

09 September, 2014

Rindu K.O.R.E.A

Assalamualaikum


tibe2 rindu dengan KOREA.
rasa nak pegi sana je lagi..
memang dulu pun memang dah niat nak datang sana balik ..
kalau dapat harga tiket murah, ok la..
tapi, buat masa ni memang tiket tengah mahal..
lagi2 target nak pegi time winter pulak kan..

lama dah nak update pasal citer korea ni.. ramai jugak kawan2 yang tanye bape berabih utk ke korea..
untuk pengetahuan korang, aku ke korea bagpackers je.. then, 1st time pegi dengan kawan.  sebelum2 ni pegi laki-bini je.. Asalnya memang risau gak nak ke sana.. pastu dengan kawan yg kita sendiri tak tau macam mana kan.. pegi bukan kawan rapat pun.. pegi sebab dia pun suka travel.. pegi korea ni pun sebab dia yang ajak.. tapi, memang tak menyesal la pegi dengan dia.. hehehe.. best.

aku pun dah tak ingat bape rm habis ke korea, tapi perkiraannya +/- macam kat bawah.  Ni lebih kurang tau, bukan yg total betul2 punye.. nanti klu time tak malas, aku kira betul2 punye balik :D

4-9 Oktober 2013 (Autumn)
6D5N

return tiket + tax + luggage + meal : 2 adult + 1 infant = RM 1,900
transport @ korea (train + bas) & entrance ticket = RM 500/ person
guesthouse 5N = RM 500 

ok, totalkan :
tiket + guesthouse + public transport + entrance tiket utk 2 org
RM 1,900 + RM 500 + RM 1,000 = RM 3,400

rasa tu je kut yg penting2.. kalau sape yg berhajat nak pegi solo/ dengan kawan2 bujang, guesthouse/hotel tu boleh bahagi 2.. yang aku bagi atas tu per room.

klu perkiraan utk seorang, cuma RM 1,550
RM 800 utk return tiket
RM 250 guest house
RM 500 public transport + entrance tiket

bab makan pulak, tak la banyak keluar duit, sebab ktrg bawak 1 bagpack makanan.  roti 70sen tu ada dlm 50 pcs, habis ye.. maggi, instant food dll.  then, ktrg kat sana, banyak beli susu pisang.  sebab kan masa tu bawak incik dhua.. so, memang beli stock utk dia yg tu.. 1 botol susu pisang +/- rm 4. cuma klu ada makan kat kedai2 korea tu, memang garu kepala jugak la kan, sebab mahal :D

tak ingat berapa amount sebenar yang habis, tapi lump sum habis utk food + souvenir +/- RM 2,500
klu korang jenis yg berjimat, tak kan sampai 2.5k tu,
ktrg sebab banyak beli food (bab makan2 ni memang laki aku tak kesah.. apa nak makan, bayar je). souvenir pun sama gak, ktrg beli memang banyak.. gayat g korea kut :p terlebih eksaited. sume bende nak beli.. duit dia kali 3 duit kita tau.. so, paham2 la ye. contoh mcm fridge magnet, sebijik harga +/- rm 8. rasanya, masa tu dah abih bagpack dah. jimat sesangat dah ni.. hahhaha.. ye la, klu ambik agent pun, biasa2 pun dia dlm 3k/ person.. 

tapi, masa decide nak backpack ni, punye la mencabar.. sebelum ni, main redah je.. klu survey2/ google2 pun gitu2 je.. tapi, yg korea ni, aku siap buat details. sebab utamanya, nak mintak kelulusan menteri kewangan aku kan.. klu takde camni, tak lepas la jawabnye.. rasanya ni 1st time ktrg travel jauh.. naik flight 6 jam, kira jauh la tu kan..? kan?

tak lama pun buat itinerary gini, dalam 2 minggu je rasanya.. kawan yg pegi skali tu pun sama gak, pening nak siapkan. meeting sekali je pun, yg lain, chat kat fb/ wasap je.. tapi, Alhamdulillah, siap gak akhirnya.. sangat puas hati sebab berjaya buat gini kan.. most yg dalam iti ni betul/ tepat masa/ harganya pada masa tu.. sekarang ni tak tau la masih sama atau dah berubah. 
kut2 la ada sape2 yg berhajat nak pegi korea, bleh je aku emelkan iti ni.. kut2 nak jadikan panduan ke kan..
cuma, ada sikit2 je la yg berubahan/ tukar plan masa tu, tapi aku tak update balik dlm iti ni. malas. hahahhaha.  tapi, InsyaAllah, tak sesat kalau ke sana :)

ni sebahagian iti ktrg, sape nak boleh pm ye.. :P

apa yg aku bleh cakap psl trip korea ni, memang sangat BEST!! bayar rm500 utk public transport dgn entrance tiket tu sangat2 berbaloi, (entrance tiket boleh tahan mahal. tapi, rugi la kalau dah sampai, tak masuk dalam kan..) sebab ktrg dah cover kebanyakan tempat must go korea.  

sape2 nak pegi korea tu, roger2 la.. kut2 boleh join ke kan.. hikhikhikhik

2 comments:

Elya Roza said...

mmg best gi korea...rasa nak pergi next year..nak gi time autumn pulak..cantik kann...
mmg betol souvenir kat sana agak mahal jugak lah ...hihih...last year duit habis dok beli sourvenir je..haha.sib baik laa yang lain2 tu tak payah bayar..haha

f.i.z.a said...

best kan Elya Roza :) tak rugi pegi lagi. dulu ktrg pegi autumn, so nanti nak try winter pulak.
1st time pegi eksaited lebih, semua nak beli. time nak byr, hahahahaha.. nasib la kan..
awk best la pegi sponsor :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails