:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

07 April, 2015

Kebaikan & Keburukan KC 4G (pandangan & pengalaman sendiri)

Assalamualaikum..
lama sungguh nak ambil masa untuk update pasal "kebaikan & keburukan kitchen cabinet 4G"
hihihi.. macam tajuk karangan..

terima kasih kat sorang reader ni yg remind pasal karangan post ni :)

sebelum ni, nak bagi tau awal2 ye.. ni just pandangan dan pengalaman sendiri je.. takde kene mengena dengan orang lain.  mungkin, ada yang kebetulan sama, dan mungkin ada yang tak sama dengan anda, anda & anda.  Mana yg relevant boleh la jadikan panduan ye kawan2 sebelum memilih material utk KC anda..

Specification :
Keseluruhan KC menggunakan material 4G, black mirror.  Faktor warna turut memainkan peranan ye kawan2.

KEBAIKAN :
- kotoran tidak lekat (contoh: minyak, kunyit, dll)
- ekslusif dan cantik (harga 3G & 4G tak banyak beza pun)
- boleh buat cermin (sambil masak, boleh tengok muka kat cermin. hahahha).  pagi2 klu berebut cermin nak bersiap g keje, boleh guna KC je.. - klu ambil jenis mirror la
- lebih tahan lama berbanding material lain (contoh melamin)
- mudah dibersihkan
- pintu/ permukaan KC tak kembang klu kene air.  tak lap pun takpe, tapi lepas tu nampak kesan berbelak2 la pulak kan.. 
- tidak mudah terbakar/ panas.

KEBURUKAN :
- nampak cap jari (tambah2 guna kaler hitam, so memang jelas nampak). kaler putih tak nampak.  kesan cap jari sangat kritikal sebab 4G takde pemegang bahagian luar mcm 3G.  automatik kita akan terpegang pintu KC tu setiap kali nak buka dan tutup. - Intech Kitchen memang ada inform psl cap jari ni masa buat keputusan dulu
- kene rajin lap, kalau tak nampak berbelang2 dengan kesan cap jari/ minyak/ dll
- bahagian atas pintu KC mudah meresap minyak/ air sebab permukaan tu takde cover (yg ni belum jadi lagi, mybe utk kesan jangka masa panjang - terbaca kat blog mana tah)
- anak jadi geram bila nampak muka sendiri kat KC (refer to kebinet bawah).  So, anak akan dengan sengaja main2 kat situ.. [incik Dhua kita, siap langgar2 pintu KC dengan kereta dia (T_T) ]

rasanya tu je kut yg kite nak share.. hohohoho.. sorry, klu2 takde info yg dapat membantu dlm proses pemilihan KC anda ye..

KESIMPULAN :
saya memang berpuas hati dengan KC material 4G ni, cuma agak menyesal memilih full black mirror.. sebab dapur jadi gelap tambah2 lepas extend dapur dulu tu.. Masa decide kaler tu, dapur tak siap lagi, memang terang-benderang.. bila dapur dah siap, terus gelap.. siang2 pun kene pasang lampu klu nak masak.
tapi, sebab dengan adanya mirror tu, sedikit sebanyak nampak dapur luas sikit, cuma agak gelap.
pastu, black mirror tu dah ok dah . cun. cantik.. tapi lagi cun klu just guna utk wall cabinet sahaja.. yg bawah tu anak suka main la pulak... siap ketuk2 bagai (T_T).  ni semua sebab boleh buat cermin kat situ kan.. bawah tu klu buat black biasa pun dah ok dah.. 
kalau la dulu pilih kaler putih pun takpe.. sebab 4G ni tak kotor..  dulu tak berani ambik putih, sebab takut kotor kat kunyit/ minyak/ dll.. tapi, 4G ok je klu nak warna putih.. memang kotoran tak lekat.
redha je la.. tak boleh nak tukar dah pun.. tunggu la 20 tahun lg ke, tukar pintu KC tu :p

2 comments:

aisy haiqal said...

hurrrmmmm pening jugak ek...

aisy haiqal said...

hurrrmmmm pening jugak ek...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails