tolong klik sini ye.. tenkiu..

:: KALAU SUKA, LIKE LA.. ::

Checklist Barang Baby & Barang Mummy (update 37/12/2012)
arini dah masuk 26w pregnant.. barang2 baby memang lom ready lagi.. 
masa dalam kelas semalam, sempat lagi la google checklist baby..

so, yg ni copy-paste dari Aty. thanks Aty ! minta halal ya :)

list ni diubahsuai ikut kesesuaian sendiri. Harga akan di update dari masa ke semasa, supaya korang bleh buat budget jugak, okey.. ikut la budget masing2.. ni hanya sebagai panduan..
tempat kat mana beli pun akan diupdate juga.. tapi kami tak shopping kat tempat2 branded ya.. tempat biasa2 je..

CHECKLIST BABY
[Last Update : 7 Disember 2012, 2.05 pm]

PAKAIAN (98% complete)
1. Baju Siang (10 helai) - baju+seluar pendek/lubang2/singlet [dah complete & beli lebih dari 10. baju comel2 kan, rambang mata.. hehehe] - DONE
2. Baju Malam (10 helai) - baju+seluar panjang [dah complete] - DONE
3. Romper & Jumpsuit (10 helai) beli masa kat F.O.S KWC. Ingat dah murah dah.. selai RM 13. tp sebenarnya klu kat jalan TAR bleh dpt selai RM 10 je.. [complete sudah] - DONE
4. Baju Jalan2 (5 helai) - tak tau nak beli ke tak & baju yg macam mana.. lagi pun blom nak pakai lagi kan.. [tunggu baby kuar dulu.. or bleh pakai je baju yg banyak tu..]
5. Legging/ Baby Tight (10 helai) - ni bleh pakai dengan romper [dah terlebih2 beli :D] - DONE
6. Mittens & Booties (10 pasang) - beli jenis yg lubang2 jugak.. bagi udara sikit kat baby [lebih dari 10 sebenarnye.. hehehe.. sebab comel kan..] - DONE
7. Stocking (10 pasang) - [complete. warehouse sale + Mydin + Tesco + Manjaku Bangi]  - DONE
8. Bonnet (5 helai) - bleh pakaikan baby masa lepas mandi.. sian baby sejuk.. tp kalau ada bedung yg siap topi tu pun dah ok dah.. [ada yg beli asing2, ada yg beli set punye] - DONE
9. Sapu Tangan (6 helai) ni bleh guna nak lap air liur baby/masa menyusu. [OK Baby 2 pcs RM 6.90 (Tesco)] - DONE
10. Bib (2 helai) yg ni tak perlu banyak.. bleh guna masa susukan baby. [dah ada 1 helai. ddy yg beli.. sbb ada tulis "I LOVE PAPA". RM 6.90 + beli set baju FOC bib kat car booth sale] - DONE
11. Barut (10 helai) barut along cakap nak bagi yg anak dia punya.. so jimat kat situ.. [dah ada 2 helai (bertali). ada juga yg dah tempah online. rambang mata beb.. - DONE
12. Bedung (5 helai) 5 helai mcm banyak sangat je.. tp juz nak beli 1 helai lagi kut. yg lain tu bleh guna napkin je.. [dah beli 2 yg ada hood, 3 biasa + napkin] - DONE

DIAPERING (100% complete)
1. Napkin - tak perlu banyak.. sebab sekarang kan baby pakai pampers je.. napkin ni leh guna untuk bedung baby jugak. [dah ada 8 helai (1 pack) RM 28.00 (Econsave)] - DONE
2. Nappy Pins/ Baby Pin - beli 1 pack je.. ada 3/5 tak silap.. bukan nak guna sangat, tapi mana tau nak guna plak nanti kan.. [Pureen 5 pcs RM 2.90 (Mydin)] - DONE
3. Diapers - beli saiz newborn, takut nanti longgar pulak kan.. berapa banyak nak kene beli? beli la banyak mana pun, sebab baby banyak guna pampers.. klu dah kencing, tak kan nak biar lama2 kut pampers tu.. nanti naik ruam pulak.. [Drypers Soft Newborn 64 pcs RM 30.90 (Tesco) + PetPet Newborn 64 pcs RM 26.90 (Manjaku, Bangi] - DONE
4. Wet Tissue - penting untuk bersihkan montot baby.. biasa jual dalam pack byk2.. beli lebih pun takpe, sebab memang nak guna banyak & lama.. [Pureen (bottle) 2 x 200 pcs RM 19.90 (Mydin) + AnakKu (pack) 2 x 100 pcs RM 15.99 (Tesco)] - DONE
5. Changing Matt - lapik tilam baby [Pureen (Large 75cm x 55 cm) RM 19.90 (Mydin)] - DONE
6. Nappy Liners - tak sure perlu guna lagi ke tak sekarang ni.. kalau dulu2, pakai napkin, lapik dulu dengan nappy liners ni.. [AnakKu 150 pcs RM 17.90] - DONE
7. Bakul/ Baldi - untuk baju kotor baby [pakai yang dah ada je] - DONE
8. Plastic Tie-Pants - mungkin bleh guna masa darurat eg. pampers abis stock ke kan.. [Pureen 6 pcs RM 7.90 (Mydin)] - DONE

BABY CARE & GROOMING (100% complete)
1. Beday Bayi - wajib ada [Johnson's Baby Twin Pack 500g x 2 pcs RM 10.90 (Mydin)] - DONE
2. Losyen Bayi - wajib ada [Johnson's Baby Milk Lotion 500 ml + FREE 100 ml 16.90 (Mydin)] - DONE
3. Baby Oil - wajib ada [Johnson's Baby Bedtime Oil Twin Pack 125 ml x 2 btl RM 10.50 (Mydin)] - DONE
4. Sikat - bagi baby ensem sikit [Baby Kiko Grooming Set RM 6.90 (Jusco)] - DONE
5. Cotton Buds - wajib ada. bel saiz baby punye.. kecik [Sweet Heart Kiddies Buds RM 2.50 (Mydin)] - DONE
6. Baby Cologne - kasi baby wangi2 [Johnson's Baby Cologne 125 ml Lasting Blooms Twin Pack RM 8.90 (Mydin)] - DONE
7. Baby Shampoo - wajib ada [Johnson's Baby Soft & Shiny Shampoo 800 ml RM 22.90 (Mydin)] - DONE
8. Baby Bath - wajib ada [Johnson's Baby Bath Milk 1000 ml RM 17.90 (Mydin)] - DONE
9. Kepit Kuku - wajib ada [OK Baby RM 3.50] - DONE
10. Nasal Aspirator - selesema. sedut hingus baby untuk buang [Pigeon Baby Nose Cleaner RM 16.00 (Tesco)- DONE
11. Methylated Spirit - cuci pusat sebelum luruh (biasa hosp kasi) - DONE
12. Gripe Water/ Colic Water - untuk kembung perut [Giant] RM 11.99 - DONE
13. Digital Termometer - senang nak kesan kalau baby demam [www.onebabyworld.com] RM 10.90 DONE
14. Nappy Cream - standby kalau2 baby naik ruam montot. [Pureen RM 13.90 (Manjaku Bangi] - DONE
15. Toothbrush - bersihkan gusi baby sebab susu mudah lekat.. pakai jari pun ok, tapi lebih elok guna berus gigi kan.. [AnakKu RM 6.90 (Manjaku, Bangi)] - DONE
16. Travelling Pack - senang nak bawak balik kampung [AnakKu RM 13.90 (Manjaku, Bangi)] - DONE
17. bath tub - beli saiz yg kecik.. bukan deluxe tu.. [Carrefour RM 21.90] - DONE
18. Towel (5 helai) - perlu cari yang lembut, 100% cotton [Pureen 2 in 1 size 20"x40" RM 16.50 (Mydin) + 1 Baby Love RM 16.90 (Manjaku Bangi) + Baby Kiko RM 21.90 (Jusco)]

NURSERING [Keperluan Tidur Baby] (100% complete)
1. Set Tilam Kekabu - tempah online shj.. kak zehan je yg reply emel, sbb masa tu cari yg bleh custom made saiz tilam.. [www.kedaiminikelantan.blogspot.com] RM 380 (tilam 4 inchi, bantal kepala 2, bantal karipap 1, bantal peluk 2, sarung tilam 2 set guna kain sendiri) - DONE
2. Set Tilam Biasa - senang nak golek2 [Baby Love Sleeping Bag (bantal kepala+bantal sisi lekat kat tilam) RM 69.90 (Tesco)] - DONE
3. Bantal Kepala (2 biji) - yang lubang kat tengah tu.. [baru beli 1 biji, Baby Love Newborn Pillow RM 9.90 (Tesco) + tempah set tilam kekabu, dapat 2 bantal kepala & 1 bantal karipap. Total ada 4 biji semuanya] - DONE
4. Baby Cot - tak tau beli ke tak, sebab dah ada baby cradle (RM 380 Eazie Berkat).. cumanya baby cradle tu jenis yg swing punye.. asal beli untuk buat pakej berendoi, tapi skrg ni, biar baby kita yang rasmikan dulu.. - DONE
5. Kelambu - takut nyamuk.. sian baby [RM 15.90 (Mydin)] + Baby Love Mosquito Net Embroidery (XL) RM 69.90 [www.onebabyworld.com] - DONE

FEEDING (100% complete)
1. Botol & Puting Susu - Philips Avent 260ml Bottle Twin Pack. [beli kat Dealmates RM 69.90] - DONE
2. Bottle Sterilizer - Autumnz Electric Steam Steriliser + Home & Car Warmer Combo [RM 160 - Baby Expo Mid Valley] - DONE
3. Sterilising Tablet - beli 1 kotak, ada 56 tablet. [Pureen RM 13.90 - Jusco] - DONE
4. Berus Botol - dah beli yg untuk botol & puting susu. 1 set [Pureen RM 6.90 (Jusco)] - DONE
5. Berus Botol - macam2 brand ada jual. [Pureen RM 6.90 (Jusco)] - DONE
6. Nipple Cream - Earth Mama Angel Baby - Natural Nipple Butter (30 ml) [www.onebabyworld.com] RM 44.90 DONE
7. Nursing Pad Washable - ada dalam 10 kpg camtu.. cukup kut.. yg disposal punye ada dah.. - DONE
8. Nursing Pad Disposal - tak ingat plak dalam dia ada berapa pcs.. update later [Pureen RM 33.90 (Manjaku Bangi)] - DONE
9. Breast Pump - Rumble Tuff [Baby Expo Mid Valley] RM 404 DONE
10.Cooler Set Bag - FOC masa beli Rumble Tuff breast pump. (muat 4 botol) DONE
11. Nursing Pillow - beli kaler biru [Baby Love RM 79.90 (Tesco)] - DONE
12. Nursing Bra - banyak tempat beli, campur2.. ada beli kat jusco, ada beli kat tesco dll - DONE
13. Nursing Cover - [RM lupa.. update later.. (Manjaku Bangi)] - DONE
14. Termos - beli yg biasa2 punye je.. [Mydin RM 34.90] DONE


TRAVEL 
1. Bag Baby - DONE
2. Bag Warmer for Bottle - pakej dengan breast pump DONE
3. Baby Carrier
4. Stroller - survey brand quinny. macam best. tapi harga pun best.
5. Car Seat - nak beli stroller (travel system)

LAIN-LAIN (100% complete)
1. Almari baju baby - cari kat kedai perabot biasa [RM 189 (almari 3 pintu), King Kong Banting]
2. Hanger baju baby - yang biasa2 je.. saiz kecik.. [RM 3.90/ 12 pcs Jusco] - DONE
3. Set Bakul Baju & Toiletries Baby - tempah dengan along +/- RM80 (InsyaAllah, raya haji ni siap - DONE 

CHECKLIST MUMMY

1. Set Jamu - Nona Roguy. beli online [RM 300 (free gift + postage) [FB : minanggun beauty] DONE
2. Tungku Mummy - beli online. tungku besi + sarung herba [RM 85 (FOC postage) [FB : mamaworldshop.com]
3. Tuam/ Tungku Baby - beli online.. nanti dah dapat kat tangan, baru update DONE 
4. Baju Sejuk (Sweater) - beli baru/ rembat incik asben punye [bawa ke hosp] - DONE
5. Kain Batik - pakai sedia ada + beli tambah koleksi. orang jarang pakai kain batik.. :D [Mydin RM 20 = 3 helai] [bawa ke hosp] - DONE
6. Stokin (5 pasang) - [bawa ke hosp] - DONE
7. Nursing Bra (10 helai) - [bawa ke hosp] - DONE
8. Maternity Pad - [bawa ke hosp] - DONE
9. Towel - pakai sedia ada - [bawa ke hosp] DONE 
10.Tukang Urut
11. Bengkung - beli online.. nanti dah dapat kat tangan, baru update DONE 
12. Air Zam-Zam/ Selusuh - [bawa ke hosp]
13. Selipar - nak carik yang senang nak sarung - [bawa ke hosp] - DONE
14. Mandian Herba - beli online.. nanti dah dapat kat tangan, baru update DONE 
- - -

** Alhamdulillah, barang baby kebanyakkan dah complete.. tinggal barang mummy je blom lagi.. nak readykan cepat2 supaya nanti senang.. takde la dah dekat2 baru nak kehulu-kehilir cari barang.. takut masa tu dah tak larat dah.. hohohoho.. **
Related Posts with Thumbnails


I changed my font at scrappinblogs.blogspot.com