:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

14 July, 2016

Back To School

Assalamualaikum.

[dah lama dalam draf, baru hari harini sempat habiskan cerita]

Arini nak update pasal back to school.  Setahun lebih cuti sekolah, so, semalam (24 Februari 2016) secara rasminya jadi student balik.  Punye la berdebar2 sampai sakit perut nak pegi kelas.. hahahhaa.. kelas je pun, belum presentation, exam bagai lagi.


Meh citer sikit pasal school kali ni.. Dulu pernah update pasal application nak masuk school ni, so dah pun berjaya. Alhamdulillah.. Kalau ikutkan semester lepas (September 2015) dah masuk dah, tapi sebab beranak bersalin baby kedua bulan Ogos 2015, so defer aje la.. nak buat mcm mana kan..

So, semester ni dipanggil Semester Kedua 2015/2016 (Semester 1).  Sem ni ambik 3 subjek je, 9 credit hours. Kelas pulak setiap Selasa, Rabu, Khamis, jam 6 pm - 9 pm.

Sesat mencarik kelas. hahhaha. jakun.  Janji dgn kawan yg jumpa masa taklimat student baru last week, sekali dia dah ada geng tempat duduk. hahahaha.. lg pun dia datang awal.  So, masuk2 tu terus aim yang dok sorang.  Sebaik ada.  Dia pun sama macam kite jugak, takde geng.  So, boleh la jadi geng. hihihihi..  kelas dalam 40 org camtu.. Ramai pompuan.  Iranian ada 3, China ada 2, yg lain local.  staf UPM ada 2 orang je, yg lain outsiders.  Kelas fully english.  Yang buat diri ni terasa sangat2 la kerdil, semua dalam kelas tu speaking london berabuk punye. hahaha.. kite ni?? tergagap2.. patut la, sebab ramai budak2 masscomm yg semua orang tau kan budak masscomm macam mana kan.. then, yg lelain tu budak2 TESL. (mak pengsan).  Dalam hati, kenape la dulu aku bukan budak masscomm or budak TESL???  sadis.  terus down.  sebab rasa tak mampu nak bersaing.  tapi, kau giler? tak kan nak berenti pulak kan. duit dah habis bayar 1.5k yuran aritu, tak kan nak bagi free je kat upm.  so, kene la kuatkan semangat!! 

yea, pretend like takde pape.  Kelas biasa2 je.. hahahaa.. try join semua org.  Ni la cabaran untuk diri sendiri.  Nak belajar kene la rajin kan.. So, lepas ni memang kene usaha lebih sikit banyak sebab kelas fully english..  Memang la susah giler, tapi ade ke master, kelas dalam BM?? orang tiap tahun makin maju, makin laju, so, x nak la ketinggalan kan.. 

Anak2? abg dhua anta kat umah MIL. dia pun memang heboh nak pegi rumah atok-nenek dia tu.. so, kire on je la.. adik amril plak ayahnye yg jaga.  hahahaa.. tunggang terbalik jugak la.. ye la, selama ni, mak dia ni je yg dok kendong, dok jaga.  rasa la sekali mak takde kan.. kecoh 1 fakulti. hahahhaa.. Owh, ayah & adik amril, lepak kat fakulti sementara nak tunggu abih kelas.. adik kite pun kite hangkut sekali dok fakulti.  tolong assist jaga amril.  hahahhaa.. sementara takde appt la.. klu ada appt nnti, tak dapat la nak follow.. nak buat macam mana.  ni la pengorbanan dorang yg rasanya tak sanggunp nak berenti belajar.  lg pun, kite ada 1 kete je.. 1 lg lori. hahaha.. x kan nak g kelas bawak lori.  So, x mo la berpusing ulang alik upm-semenyih tiap2 hari, so decide stay je kat upm tu.. 


gambar hari pertama ikut mak pegi school. sampai tertangal2 seluar bila ayahnye jaga.  time ni dalam bilik server nak tidokan dia.. no choice, sejuk memang sejuk, tapi kat sini je yg dia boleh tido.. masa ni umur amril baru 6 bulan.

entry kali ni panjang berjela sebab nak memotivasikan diri.  x mo la dok bebel dengan orang kan, sbb kite x tau sebenarnye dia suka ke tak dengar citer kite ni ha.. 

masalah terbesar sekarang ni, macam mana nak atasi takut nak speaking tu?? nak present bagai lagi la.. boleh pengsan kut.  present bm pun belum tentu berani, macam mana.. masa buat degree dulu, bab2 present bagi kat kawan. sanggup offer diri buat slide/ siapkan esemen tu, asalkan tak kene bercakap. hahaha.. giler sanggup!  ni semua sebab kite tak fluent english.  Klu speaking tutup mata, sure la takde masalah.. 

ok, sekarang ni (saat menyambung balik post ni) dah pun habis sem 1.  Alhamdulillah.  Result pun dah keluar.  Bukan semua A, tapi ape pun syukur Alhamdulillah.  Pointer selamat >3.0 dan ke atas.

Bila ingat balik macam kelakar je.. hahaha.. assignment utk sem 1 ni, individu memang semua kene present.  No choice.  Buat aje la kan.  Buat assignment masih lagi dengan habit lama, last minit. hahahaha.. untuk sem ni, pecah rekod tak pernah buat assignment kat rumah.  Sampai laki ai pun pelik apsal takde keje sekolah.. hahaha, bukan takde sebenarnye.. tapi lebih prefer buat kat opis.. klu kat umah tu kang, tak sempat nak selak page pertama, ada la yang dok mengacau kita ni (T_T)

Semester kedua start awal september ni.  Sekarang masih lagi cuti sem.  Plan nak ambik 4 subjek untuk hari isnin sampai khamis. Class lepas office hours jugak.  Mampu ke tidak, tak pasti lagi.. Ape pun, cuba yang terbaik.. 2 tahun kejap je nanti.. tak kan terasa masa yang berlalu :)

Usaha sungguh2 supaya akhirnya "mendapat sesuatu dan menjadi sesuatu"
InsyaAllah

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails