:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

20 May, 2014

Tamat PJJ UUM KL (14.01.2010 - 17.05-2014)

Alhamdulillah, exam terakhir untuk PJJ UUM dah pun settle pada 17 Mei 2014, hari Sabtu lepas.  Last paper, last sem.  Yahoo!!!!


Sangat lega bila semua dah settle, tapi masih risau+takut+berdebar selagi result tak keluar.. Ye la, mane la tau kut2 ada paper yang sangkut ke kan? (T_T)
---
Throwback selama 4.5 tahun = 9 sem bergelar student UUM..


Lapor diri sebagai student pada tarikh 14 Januari 2010.  Rasa macam baru sangat je dapat surat. Hahahhaa.. Dah abis blaja, boleh la cakap kejap kan..? Kalau tak, asek bersungut je bila nak habis belajar. rasa tak larat. give up. malas. semua ada la.

Selama tempoh empat tahun setengah tu, UUM KL tukar tempat pengajian 3x.  Mula2 masuk dulu, belajar kat KPTM Cheras.  sekejap je. Tp x ingat plak sampai sem bape kat situ. Lepas KPTM, tukar pulak kt Baitulmal Kg. Pandan.  Kat situ sampai sem 8.  Sem akhir pulak kat UUM KL, Kg Baru. bangunan sendiri. bangunan baru. cantik. lawa. tapi jem!!  Parking susah. lokasi UUM KL dekat dengan monorail Chow Kit & berdepan dengan Institut Penyelidikan Perubatan.  tapi, masa sem 9 ni, aku hanya pegi kelas pertemuan 3 & 4 je.. huhuhu. Sbb masa pertemuan 1 & 2 masih lagi dalam tempoh MC.

Sem akhir ni la yang paling mencabar aku rasa.. sebab apa? sebab tahap kemalasan menjadi maksimum.  Sem-sem sebelum ni pun, malas jugak, tapi kurang sikit la.. Hahhaha.  

Banyak kenangan & pengalaman selama belajar ni.. Ye la, paling penting kene pandai bahagi masa.  Masa sem 1 dulu, tak kawen lagi. Sem 2 dah kawen. Sem 7 ada baby pulak.  Tambah pulak dengan bisnes lagi.. Memang tungang terbalik la jugak kan.. Tapi, ape pun, Alhamdulillah, sebab semuanya ok.  Mungkin orang lain tengok pun pening, tapi diri sendiri yang rasa.. ok je.. nak score macam masa diploma dulu takde la kan, tapi berjaya maintain pointer atas 3.  Kira ok la bagi orang yang banyak komitmen macam aku ni kan? hikhikhikhik.  Pastu belagak ambik setiap sem 5 subjek.. Tarikh subjek sebab nak bagi habis awal.. Patutnye 10 sem, tapi berjaya tamat dalam 9 sem.. Jimat masa :)

Bila dikenang-kenang balik, memang kelakar time belajar ni.. Bukan apa, time dah dekat2 nak kelas la, laki aku bising.. sebab tengok bini dia tak tido-tido buat esemen. Time tu jugak la bini dia ni stress tahap gaban dan mengamuk tak tentu pasal. Tak boleh tegur! Padahal sebulan sebelum tu, kemain rilex, berjalan sana-sini, surfing internet sampai ke pagi macam takde apa2.  Haaa.. ko mampu??  Setakat tak tido sehari dua sebab siapkan esemen atau baca buku tu, takde hal la.. perkara biasa bagi aku.  Klu ada job wedding pun, sama gak.. sampai tak tido sebab siapkan barang2 or pelamin.  Kadang2 paling sadis bila esok nak exam, baru terkial2 cari buku nak baca dan buku tu pulak hilang tah ke mana.. (T_T).  Sudahnye snap gambar nota dengan henpon je.. Nak print, printer takde.  Tapi bila laki aku dah belikan printer, sebab nak memudahkan bini dia ni print nota or esemen, same jugak kesnye.. Esemen tetap di pos laju.. Hahahhaa.. Asek terlepas due anta esemen je.. Pastu dalam kelas, bila lecturer suruh anta esemen, buat tak reti aje, pastu heboh mintak alamat sebab nak pos.. Rilex je sebab ramai lagi kawan2 yang tak siap.. Dah kenal dah geng2 mana yang akan post esemen :p

Masa dah ada anak, lagi la mencabar.  Tambah2 yang fully BF ni.. bila BF kan anak, dengan mak-maknye lelap.  Niat nak study or siapkan esemen, tertangguh lagi.  Klu time ada masa, anak berebut pulak buku kita tu.. Dapat pulak incik Adhwa' ni, memang la dia dok atas buku kita tu.. Nak main katanya, tak bagi maknye baca buku.. see, salah sape?? Bukan maknye taknak baca buku, tapi ada halangan tu.. Masa bila siapkan esemen? Kat opis la jawabnye.. Masa tu la opismet tengok meja penuh dengan kertas2 & buku2.  Serabut toksah cakap la.. Rasa macam nak dok dalam bilik kunci pintu je siapkan esemen!  Kengangan sangat.. Sekarang ni takde dah nak buat semua tu.. 

Soal yuran pulak, UUM ni nak kata mahal, tak la jugak kut.. sebab yuran UPM lagi mahal tau! total yuran nak dapat selai kertas tu RM 18,730


Cuma yang tak best UUM ni, yuran setiap sem tu kene settle sebelum masuk pertemuan 2 setiap sem.  Means, total yuran sem tu kene bayar full, & klu tak, UUM akan dropkan paper kita, ikut berapa yang kita bayar shj.. klu U lain, boleh je bayar installment, as long as sebelum final exam dah setel.. tapi, untuk yang nak sambung belajar tu, jangan la risau ye.. sebab KWSP boleh keluarkan untuk bayar yuran.  Aku penah buat 2x pengeluaran untuk bayar yuran.  Pastu aku ambik PTPTN.  Memang boleh dapat PTPTN tu, tapi dia tak bagi full la utk setiap sem.  Untuk PJJ cuma dapat separuh je & tak semua sem dapat.  Macam aku, yuran setiap sem 2k ++, PTPTN dapat dalam 1.5k je.. kene topup sikit la.  Pastu, PTPTN ni just dapat untuk 8 sem je.. untuk yang ada kad kredit, boleh guna utk bayar yuran gak.. Nak belajar ni kene la pandai2 carik duit :)

Last sekali, tepek satu-satunya gambar kat UUM KL.  Tak tau nape mase tu tak terpikir nak bergambar sakan, sebab dah last kan..?  Geng2 aku, Kak Jannah, Taa & Teha pun tak jumpa.. Dorang ada lagi paper masa tu.. Tau2 masing-masing dah balik dah.. Takpe la, nanti kita jumpa time konvo ye kawan2..?

Ni antara geng2 yang sama abis paper.  Geng2 yang sama tarik subjek.

Kat sini jugak nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga (macam dapat award pulak) kepada semua yang terlibat secara langsung atau tak langsung :p

Terima kasih kepada ;

Lecturer - sebab mengajar & memahami situasi student PJJ ni.  Terima kasih atas jasa baik dan ilmu yang telah dicurahkan.  Terima kasih sebab boleh pos esemen.

Kawan2 - sebab sama2 membantu dalam usaha selama ini.  Kata2 semangat supaya terus berjuang hingga tamat..  Yang bagi tiru pinjam esemen, terima kasih banyak2.. terima kasih share jawapan, terima kasih tolong sign kan, terima kasih atas apa jua pertolongan.

Opismet - terima kasih sebab korang memahami, tolong cover kerja bila cuti, dll.  Terima kasih bos sebab luluskan cuti untuk exam walaupun sebenarnye bos bising (T_T)

Family - sebab menjadi pembakar semangat untuk meneruskan study ni, tolong jagakan Adhwa' bila pegi kelas & exam.. terima kasih mak, terima kasih ayah!!

Asben - terima kasih sebab belikan laptop, belikan pc, belikan printer, belikan kertas, tolong print, tolong post esemen, tolong siapkan 1 esemen (ICT) - satu2nye esemen yg dia tolong buat sepanjang pengajian-, tolong bayarkan yuran, tolong hantar & ambik dari kelas, tolong pekakkan telinga & buat bodoh bila kene amuk.  Terima kasih atas semua2nye la :)

Adhwa' - terima kasih sebab jadi pendorong untuk mak.  Dari dalam perut sampai la sekarang ni, Adhwa' sangat baik & comel, walaupun kadang2 mak jadi geram sebab perangai Adhwa' tu. hehhehehe. Nanti Adhwa' kene rajin belajar ye sayang!!

---

Borang pengijazahan dah pos.  Harap semuanya ok nanti :)


---

** Rasa nak nangis bila call ayah, bagi tau dah habis exam a.k.a tamat pengajian.  Ayah terus tanye camne result??  Terasa betapa eksaitednye ayah sebab anak dia ni dah habis belajar.  dan anak dia sorang ni je setakat ni berjaya sambung sampai degree.. InsyaAllah ada lagi nanti adik-beradik yang nak sambung belajar :) **

25 comments:

My Aisy said...

ala sedih pulak baca yang last2 tu...hehe..gigih ko kan...tahniah...nnt konvo upload la pic bebanyak...

f.i.z.a said...

itu la fetty.. sedih beb! adik beradik aku sume sampai dip je.. nanti konvo sure aku hupload pic bebanyak. sampai muntah :p

My Aisy said...

ye sila upload bebanyak...aku yang x sambung belajar ni, sangat happy tengok kegigihan korang...lagi ko da de baby...mesti bangga nnt suh adhwa pakai topi grad tu...

f.i.z.a said...

x pe fetty.. slow2.. nak study kene kuat semangat. tambah2 yang dah berkeluarga ni.. klu tak, sia2 je.. bila ko dah rasa nak sambung tu, teruskan je.. jangan tangguh2. takut nanti lagi malas.

tak sabar dah nak tunggu konvo ni :p

Z said...

Assalamualaikum..
Saya sbenarnya terbuka blog ni sbb tgah survey pasal pjj kat Uum..nak tanya, macam mana cara pembelajaran dan waktu pembelajaran die ek? Hope boleh bantu..tq !!

f.i.z.a said...

wslm Z.
thanks singgah blog yg x seberapa nih.
PJJ UUM ni jadual dah fix dah. so, senang nak plan. Awal sem akan dapat date class utk keseluruhan sem tu. Masa pun fix. Class sebulan sekali (Sabtu-Ahad). Sepanjang 9 sem kt UUM ni, sekali je pernah tukar jadual (exam), tu pun sbb Kedah banjir. Class bersemuka, pensyarah dr UUM sendiri + IPTA lain (UKM, UPNM, UiTM).
Gud luck ye utk study nanti :)

rizz said...

salam..kak..nk tanye pjj uum kl ni,if course pentadbiran awam.dia punye subjek sume in english or bhasa melayu ye?

f.i.z.a said...

wslm Rizz.
kelas dalam BM :)

rizz said...

oic..so pedapat akak ok ke wt ppj kt situ.sng x nk score?

f.i.z.a said...

senang gak la nak score. hehehe.. lect memahami kita yg bekerja ni.. dah ada niat nak blaja tu cepat2 apply. Insyaallah dipermudahkan segalanya :)

rashid shamsul said...

salam kak..
nk tanya kenapa PTPTN untuk uum x dpt FULL yea ?
IPTA mmg x dpt full ke ?
IPTS mcmn plak ?
huhu sory banyak tanya..musykil ni..

f.i.z.a said...

rashid shamsul : PTPTN tu memang tak dapat full. kawan2 pun amount yg sama. tak pasti nape tak dapat full (tak pernah tanya), tapi agaknye sebab part-time kut.. then, kita bekerja jugak.

then IPTS tak sure plak camne.. rasanya better call PTPTN tu terus tanya.. sebab zaman dpt ni 2010/2011 camtu.. takut yg skrg ni dah lain..

rizamradzi said...

Tak perasaan muka hehhe tapi Tahniah yer dah habiskan belajar... konvo bila?

rizamradzi said...

Tak perasaan muka hehhe tapi Tahniah yer dah habiskan belajar... konvo bil?

Nurhafizah Matsah said...

Rizamradzi : tq2.. konvo bulan Nov 2014 baru ni.. :)

ctnooraza said...

Tahniah yer...seronok saya baca blog ni..boleh jadikan pembakar semangat utk further study..tq kerana share pengalaman.

Nurhafizah Matsah said...

ctnooraza : terima kasih :) di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.
masa bukan halangan, yg penting niat utk belajar tu ada :)

Anonymous said...

Salam, maaf mggu. nak tumpang tanya kalau sy belum ambil exam MUET lagi. boleh ke kalau sy ambil exam MUET tu spnjg tempoh pengajian nanti?

Nurhafizah Matsah said...

Wslm. Sy dulu ambik muet masa dah sem 7 ke 8 (lupa). Yg penting sblm kita tamat pengajian, sijil muet dah ada.. Boleh call PACE dulu tanye, sbb takut ada syarat baru pulak ke.. Sy dulu sebelum apply, call PACE dulu tnye berkenaan muet.

Nurhafizah Matsah said...

Wslm. Sy dulu ambik muet masa dah sem 7 ke 8 (lupa). Yg penting sblm kita tamat pengajian, sijil muet dah ada.. Boleh call PACE dulu tanye, sbb takut ada syarat baru pulak ke.. Sy dulu sebelum apply, call PACE dulu tnye berkenaan muet.

Scraft purple said...

Salam nak tnya, sy rs mcm nk ambk pjj, u rasa muet senang tak, sy ada terbaca sekurang band 2, boleh bg tip untk score pointer, sy ni x brp pandai, leh lulus ke...

Nurhafizah Matsah said...

Wslm.
Klu dah ada rasa tu baik diteruskan. Hehehe..
MUET x susah sgt pun sebenarnye, tp ikut nasib jugak sebenarnye.. U kene score kat paper writing & listening. Sbb klu x nasib baik, utk paper speaking, dpt group yg mmg dh terel speaking, jawabnye kite menganga je la..
Utk band berapa minimum tu x pasti, sbb yg UUM (masa tu), xde plak tetapkn. Asalkn dah ada sijil. Cuma masa sy ambil MUET dulu, ada student MMU, dia kne score min band 3 & dia dtg utk kali kedua. Better call U yg nk masuk tu.. Sbb setiap U beza2.

Nurhafizah Matsah said...

Utk score pointer x susah.. U score kat penilaian berterusan (assignment, kuiz). Klu nk score exam, susah sikit bg sy sbb kite x de masa nk study 1by1. Assignment buat Elok2, elok la markah yg dpt. Lect memahami students pjj ni

Amin said...

Assalamualaikum,

Puan saya ingin bertanya berkenaan pengalama puan semasa PJJ dengan UUM.
Adakah proses pembelajaran sama seperti di USM?iaitu ada minggu orientasi & juga minggu kursus intensif yang memerlukan kita mengambil cuti 2 @ 3 minggu.

Terima kasih.

Nurhafizah Matsah said...

wslm amin.
sepanjang pengajian saya dulu (2010-2014), takde pun orientasi/ minggu kursus intensif mcm yg awk cakap tu.. 1st day daftar tu dia just ada sesi suaikenal sehari je pun..

ape pun, yg paling sy suka dengan PJJ UUM ni, jadual dia fix. awal sem keluar jadual (tarikh class), memang tak pernah berubah pun.. so senang nak plan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails