:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

22 July, 2015

Check Defect Rumah (Februari 2014)

Assalamualaikum

Sebab arini dah start keje lepas cuti raya, pastu takde mood + takde boss, so boleh la update blog yang dah bersawang nih..

Dah lama nak share pasal check defect rumah lepas dapat kunci rumah bulan Februari 2014.  Hahahaha.. Setahun lebih baru nak update!! motif?? gambar baru jumpa. :D
Ingat lagi, masa check defect ni tengah MC operet lutut (ACL), so dengan bertongkat la ke hulu ke hilir setelkan hal rumah..

Cek defect rumah ni tak pasti plak semua rumah yang dibeli or camne..? Part ni incik asben yang banyak setelkan.. (Refer dengan pemaju/ agent masing2 ya) Macam kitorang ni, beli rumah dengan pemaju, tapi rumah dah siap (kami 1st owner & rumah tu last unit yang tinggal).  Kalau tak silap, rumah kami tu dah termasuk dalam kategori "rumah sub-sale".  Camtu la yang incik asben cakap..  Awal2 tu macam kompius jugak dengan status rumah, sebab ada yang kata, defect tu tak boleh nak claim sebab tempoh warranty dah habis.. Then ada jugak yang kata, defect tu hanya boleh claim kalau kita beli rumah yang belum siap (beli masa awal2 buka tanah tu)..

Alhamdulillah, 1 Mac 2014, kami anak beranak pegi la check defect umah tu.. satu per satu.. memang banyak.. Sebab dari sekecik-kecik defect sampai la sebesar2 defect kitorang check.. Beli rumah mahal kut, mesti la nak yang perfect kan..

Bende2 yang perlu ada untuk check defect rumah ni;
- rumah (mesti la kan.. hohoho)
- solatape kertas
- marker pen
- camera (henpon je)
- charger henpon

Dah ada semua bende kat atas tu, boleh la teruskan proses mengecheck defect tu.. Belek la segala yang ada.. Defect yang diambil kira macam retak, tak rata, kotoran comot (cat/ ape2 je yg nampak kotor), lebihan simen, tumpahan cat, termasuk la tingkap/ pintu kene check jugak.. boleh tutup ke tak, rapat ke tak.. pastu tiles pun kene check jugak.. Tapi yang tiles ni kitorang terlupa.. Tiles tu kene ketuk untuk tau samada tiles tu padat atau tak.. Kalau tak padat (kosong), boleh claim sebab nanti boleh pecah tau kalau tiles tu tak padat..  Pastu setiap kali dah kenalpasti defect tu, tampal solatape, tulis defect dia apa (kitorang tak tulis) dan tulis nombor supaya senang nak kira nanti.. Nanti pemaju akan check lagi sekali dengan kita.. So, bila ada nombor, takde la tertinggal..  Gambar jangan lupa ambik, untuk update kat blog.  Eh, bukan2.. untuk memudahkan kita refer balik nanti..

Ni antara defect yang ada kat rumah kitorang.. Banyak lagi sebenarnya, upload sikit je la cukup.. Sebab yang banyaknye kotoran je.. retak tak banyak sangat pun.. 



Dalam gambar tu ada sticker bulat pink kan..? Yang tu pemaju yang tandakan.  Proses dua kali sebab mula2 kita check dulu, pastu kita dengan pemaju sekali..

Owh, yang charger henpon tu pulak gunanya bukan untuk charge henpon semata2, tapi tu untuk check plug berfungsi ke tak..  Elektrik dah ada, kipas/ lampu kitorang tak pasang lagi masa tu, so, dengan charger tu kita boleh tau plug tu berfungsi ke tak.. 

Lepas setel check defect tu, part kita dah setel.. So, kene la tunggu pemaju repair balik segala defect tu.. Rumah kitorang dulu dalam 1-2 minggu baru siap semua..  Tapi, memang dorang buat balik la.. Retak2 tu takde, comot2 pun hilang.. dinding2 kotor, sume dah cat balik.  So, kitorang senyum sampai telinga :)

Alhamdulillah, syukur :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails