:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

27 October, 2010

puting beliung @ kampung

Kejadian : Puting Beliung
Tarikh : 22 Oktober 2010 (Jumaat)
Masa : +-3 petang
Lokasi : Sekitar Kampung Geduhom, Dangi, Johol, N. Sembilan

sangat terkejut.
ni 1sti time jadi gini. sblm2 ni x penah pun. masa gamba ni ditangkap diambil, ari ahad. x sempat nk balik jumaat tu. kawasan2 yg t'kena tu banyak dah dibersihkan.
x semua kawasan kat kampung kene, ada sikit2 je.. tp teruk jugak lah..
dgr cerita mak & makcik2, sgt menakutkan.
angin tu mmg berpusing2 la.. dahan2 pokok tercampak sana sini. sangat takut! dgn bunyi angin menderu lagi.. binatang ternakan lari sana sini.
mase kejadian tu hujan. mmg dlm minggu tu asek ujan je, cuma x sangka lak yg tu dgn pakej puting beliung sekali.
umah mak kat kampung x de yg rosak. cuma pagar runtuh sikit la. sebaik pokok tu tumbang ke arah pagar, klu arah umah, rasenye ranap semuanya.

ni antara gamba2 yg sempat ditangkap diambil.

antara pokok kelapa yg tumbang
seminggu dpt minum air kelapa muda ;p
 ayah tengah bersihkan kawasan pagar umah yg rosak. dapur umah di belah kanan gambar, jarak hanya dlm 3 meter shj.
 pokok jering itu
buluh berselirat
 pokok2 tumbang ke arah jalan dah dibersihkan.
line talipon time tu terputus, sbb wayar putus


kawasan ni yg paling teruk kene. sebelah kiri jalan tu ada umah.
kat umah tu ada kandang kambing. runtuh kene hempap pokok
ini belakang umahnye
 ini pulak umah jirannya. bumbung umah (dapur) abis diterbangkan 
 kebun pisang abis rosak

 pokok durian pun sama

itu je gamba yg ada. tp rasenye cukup la utk menunjukkan betapa semuanya rosak dlm sekelip mata.
setiap kejadian tu ada hikmahNya..
mungkin kita yg x tau, atau buat2 tak tau.
renung2kan.
*
*
*
owh, lagi satu gambar..

hehehe.. jgn marah.. ;p

> dah lame giler x naik moto <

26 October, 2010

cerita sebalik tabir - buat pelamin

rasenye sebelum ni x pernah cerita sebalik tabir pembikinan (hukhukhuk) pelamin kan? so, arini nak citer psl tu.. ini versi Persona Fiza Bridal.

buat pelamin ni bukannye senang, even namanye mini pelamin.. cuma mungkin masa yg diambil utk menyiapkan pelamin tu singkat sikit dari pelamin rumah, apatah lagi pelamin dewan (tetiba ayat jadi skema pulak)

sblm tu, kene la wat design pelamin dulu. sbb time tu kita dah dpt gambaran camne rupenye pelamin tu..
design bleh diskas dgn perantin atau klu klu perantin x de pelamin idaman, bleh cadangkan kat dia design2 pelamin yg cantik2..

ni lakaran pelamin utk wedding minggu lepas. tema hitam-merah.

bila dah ada mende ni, lagi senang nak bagi2 keje nanti.. n sebelum start tu, kene briefing dulu kat org2 yg berkenaan. so, nnti xde la memasing tercengang2 x tau x tau nak buat ape kan..

lagi satu, kadang2 pelamin yg dah siap x sama dgn yg draft. sbb kadang2 idea dtg time tengah buat, so akan ada perubahan..

tengok gamba je la.. senang cerita. :p

 memula, siapkan semua brg2 yg nak guna tu..
(umah mmg berterabur la setiap kali nak menyiapkan pelamin)
 bunga2 siap gubah
ni semua kene siapkan sebelum hangkut ke umah perantin, ok.
jgn lak time kat sana baru nak buat..
jawabnye nanti 3 hari 3 mlm la berkampung kat umah perantin ;p

mase nak buat pelamin ni x ingat nak amek gamba..
ni mase pelamin dah 80% siap
betulkan mana2 yg patut
sebelum naikkan backdrop, kene pastikan semua dah ok & naikkan secara bersama2..
bukan ape, nnti klu dah naik tinggi, ada yg x ok, nak betulkan susah..
mase ni semua kene tolong la.. tolong tengok pun xpe.. takut senget ke hapa kan..
owh, nak naikkan backdrop ni susah tau.. bukannye senang
berat satu hal, pastu nak kene hati2 dgn hiasan2 yg dah siap tu..
xleh kasar2, takut kang tak pasal2 pelamin anganku musnah kang.

hi hasilnye selepas bersusah payah menyiapkan pelamin nih..
90% sama dgn draft. cuma ada beza sikit2 je..
*
*
*
pastikan kamera anda ada bateri ye setiap kali ada event.. sbb elok2 je pelamin ni siap, bateri kamera habis. so, gamba pelamin yg dah siap 100% ni di amek lepas majlis, sebelum operasi membukak pelamin nih..

nak bukak keje yg paling senang. x yah nak brief lagi dah.. x suruh pun masing2 tau nak buat ape kan.. 

cabut aje.. bukan susah pun..





 owh, anda tidak perlukan body guard utk keje2 mcm ni..
cuma perlukan org yg kuat utk menghangkat & menghangkut barang2 pelamin
:D

tempoh masa utk buat pelamin adalah +- 4 jam
&
tempoh masa utk bukak pelamin pulak tak sampai 1/2 jam

mmg penat nak buat pelamin ni.. tp rasa penat akan hilang bila tengok pelamin dah siap n bila dengar perantin & family cakap
"cantiknye! sangat puas hati!"
(wah seronoknye.. rase mcm nak melompat2 ;p)

ok, sekian sahaja cerita di sebalik tabir buat pelamin.

er, nk pomot skali la..
if korang berminat nak dptkan khidmat buat pelamin nih, leh la roger2 ye.. err.. mekap sekali
semua la..
kami menyediakan pakej perkahwinan lengkap.
mekap, pelamin, baju & photographer
dgn kadar yg menarik.

love ya!

22 October, 2010

IKEA & meetballs

smlm pegi ikea. nak beli downlite <-- misi utama.
kedai lampu kt serdang ni mahal giler.. lampu mcm 2nd hand, harga x hengat mahal.. berbaloi lagi pegi ikea tu beli.. pegi weekdays biasa la, x ramai org.. senang nak memilih.

 lepas bayar ingat nak makan la meetballs ikea tuh, tp sudahnye melepas.

kempunan (air liur meleleh)

sebab guard tu x kasi naik balik dgn barang2 yg ktrg bawak. dia suh simpan dlm locker. 
tp klu ada bende panjang camni, mane celah nak simpan kan? locker dah la konit yo..
x mesra pelanggan betul.. huhuhu.. wat la locker besar sikit ke.. xpun letak org jaga locker tu spy brg2 yg besar a.k.a x muat locker leh tinggalkan barang kat situ.. ala, mcm mydin tu ha, klu brg kecik masuk locker, klu besar, letak tepi klip nombor.

agaknye ade tak org lain yg alami situasi yg sama mcm ktrg ni ek..?
mase soping tu x teringat lak nak makan. dah bayar, baru teringat nak makan..
tp, sebab beli brg2 panjang ni, x leh makan kt situ..

sudahnye pulang dengan penuh kehampaan  T_T


ok, kesimpulannya makan dulu, pehtu baru kuar bayar..

Sentiasa Dara

dapat dari emel seorang kawan..


ISTERI-ISTERI SENTIASA DARA

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya: Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.



> InsyaAllah <

21 October, 2010

" Museum of Broken Relationships | Muzium Putus Cinta"

Sumber : Mega, Utusan Malaysia (21 Oktober 2010)


hahaha.. mcm2 ada sekarang ni..
bagi yg x sempat @ tak ada paper utusan arini, meh aku citer sket..

Museum of Broken Relationships atau muzium putus cinta ni ada kat Zegreb, Croatia (Eropah)
telah menjelajah ala2 wat pameran bergerak kat Amerika Utara, Afrika & Asia. Klu x silap Singapore dorang dah singgah tp kat Malaysia ni rasenye x lagi.. ade yg penah tengok ke?


ada tema dlm muzium ni, contoh mcm 'kemarahan & sakit hati', ' kerenah & kehendak' ~ hahaha.. kelakar 

ni pengasasnya, bekas pasangan kekasih.. 
(bleh sepakat tu nak wat muzium nih.. hehhehe)

Drazen Grubisic & Olinka Vistica

antara koleksi kisah cinta tidak kesampaian..

nih mesti melambak punye la..
surat2 cinta..
ini..
kasut (betul2 angkat kaki nih) ;p
ini juga..
ni pon ada.. hahaha. ada tagging sape punye.. hikhikhik
henpon gini leh la letak.. klu iphone, ade ke yg nak letak?? ;p
ini pon.. (ni mesti kes frust giler nih)
siap ada gambar ye.. hahahaa

n banyak lagi la.. 

macam2 la omputeh nih.. idea tah ape2, tp ok la kan.. hahahha.. (aku setuju)

mase bercinta tu semuanye elok2 je.. then bila putus, semua buang.. klu ade muzium nih, leh la simpan.. kadang2 ade yg x sampai ati nak buang kan.. ye la, mane tau putus tu bkn sbb kerelaan hati ke.. ha, anta je kat sini.. hikhikhik

tp klu nak anta, jauh kan.. korang leh la anta online je.. hukhukhuk..
anta gamba la, bukan anta barang betul2.. xde nye dorang tu nak pick up
korang leh anta gamba ke, emel2 cintan-cintun tu ke, ucapan2 ke.. luahan perasaan ke..
n pape je la..

ok, sila ke sini


bleh register & anta la ape yg korang nak anta tu..

atau, korang leh la tengok2 kt web tu..
mane la tau gamba @ kenangan korang ade plak kat situ ke..
hahahhaha
sila semak
*
*
*
"sebuah kisah benar boleh menjadi satu seni"
"lucu dan puitis, tapi boleh merasakan keperitannya"



> tetiba teringatkan sesuatu..<

konvo tiap2 tahun..

cerita lama ni..
;p
setiap kali konvo, cik bun kasi bunga

ala2 konvo tiap2 tahun la.. ;p


suke2..

tp last day konvo la.. 

ye la, bukan aku konvo pun..

hikhikhik.. 

bunga pun dah turun harga time tu..

ok la kan..


sbb aku suka bunga tu time camni je..


tp bila dah camni..


terbiar aje..

hehehehehe..

tp aku ade 1 permintaan,

klu aku konvo nanti, aku nak bunga yang besar punye !!

bila aku pegang bunga tu, x nampak aku..

hahhahaaa

giler tamak..

InsyaAllah lagi 4 TAHUN aku dpt la bunga tu..

;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails