:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

15 December, 2010

Panduan Bajet ~ Pelamin

ni aku nak share panduan bajet utk b2b yg masih lagi tercari2 or tengah buat bajet untuk big day nanti..

sape yg ada beli majalan pesona pengantin keluaran disember 2010, bleh refer page 119

err.. post ni gak bertujuan nak pomot bridal sendiri.. hikhikhikhik..
bukan ape.. mane la tau kut2 ada yg berkenan.. ;p
eh bukan2.. (tp klu ye pun, ape salahnye..)

di ingatkan, ini hanyalah sebagai panduan sahaja. bukan spesifik ikut bajet ini ya.. then, ia bergantung kepada butik perantin yg korang amek tu jugak.. tak semua terikat dgn bajet yg mcm ni ok.
yg penting, perantinnye kene pandai pilih..
okey..

BAJET RENDAH (RM 450 - RM 1,000)
* paling asas
* backdrop kain
* kerusi agung/ cleopatra
* pencahayaan : melibatkan penggunaan 4 spotlight
* perhiasan/ aksesori : 2-4 pasu bunga (bunga artificial), kipas tangan, bantal berinai, tempat merenjis dll



ni contoh mini pelamin dari Persona Fiza Bridal. then, boleh jadi jugak pelamin rumah.. so far, kami ikut la customer nak yg mcm mana.. xyah nak ikut sgt bajet2.. tp ape pun, biar bertempat la yek..
hehehhehe.. yg ni still lagi in bajet.. cuma yg kami charge kpd customer tidak la terlalu mahal.. still murah, ok. tak caye, tanye kat tuan punye pelamin ni.. :)

BAJET SEDERHANA (RM 1,000 - RM 2,500)
* backdrop panel kayu/ ukiran kerawangan
* kerusi agung/ cleopatra
* pencahayaan : melibatkan penggunaan 6-8 spotlight (termasuk pada panel kayu)
* perhiasan/ aksesori : 4-6 pasu bunga, kipas tangan, bantal berinai, tempat merenjis, juraian kristal, juraian lampu, chandelier dll

ni semua antara pelamin2 Persona Fiza Bridal. harga sgt berpatutan :) --> tak tipu ni..
pelamin untuk bajet sederhana ni paling biasa untuk wedding.. bukan nak ckp perantin yg amek pakej bajet sederhana ni tak glamer atau tak berduit.. tp perantin dgn bajet sederhana ni adalah perantin yg bijak. x perlu nak membazir2, unless kite mmg byk duit & tak tau nak buat ape dgn duit tu.. ;p

owh, utk design, kami boleh ikut ape yg customer minta.. cuma seperti biasa.. biar berpada2..







ada lagi gamba pelamin kami, tp x jumpe la save kat mane.. nnti hupdet ye..

 BAJET MEWAH (RM 3,000 ke atas)
* backdrop panel kayu/ ukiran kerawangan/ tiang roman
* pintu gerbang & tiang laluan (walk away)
* kerusi high back dll
* melibatkan banyak penggunaan spotlight (bergantung kepada saiz pelamin)
* perhiasan/ aksesori : 6-8 pasu bunga segar, hiasan bunga segar pada keseluruhan pelamin (mengikut permintaan/ kesesuaian tema), kipas tangan, bantal berinai, tempat merenjis, juraian kristal, juraian lampu, juraian bunga segar, chandelier, hiasan pentas, hiasan tanggal dll.

so far, kami xde lagi harga utk pelamin sahaja mencecah 3k or lebih.. fresh flower pun still lagi termasuk dlm bajet sederhana.. arch & walkaway mmg ada buat, cuma klu total up pun still lagi dlm bajet sederhana.. pelamin tiang roman wat masa ni mmg kami xde la.. tp InsyaAllah, nanti ada juga :)


ok, tu je la nak share.. heheehe..
akhir kata..
jgn lupe singgah di
Persona Fiza Bridal


;p

1 comment:

Natasha Farina Arifin said...

hi fiza. im tasha. wah merancang mencari pelamin yer? hihihi\ yup betul pelamin tuh penting. tapi lately costs fer pelamin sgt melambung tinggi. ader mencecah puloh ribu yu olss... me myself sgt simple...saje-saje mintak simple but with all fresh flower..mmg best.hehehehe. i pon tak byk bajet time tuh...huahuahua... try tengok kat kerjakahwin.blogspot cantik & unik gak. hurm mine puye cth pon ada kat situ..hehehe.
care to follo me at http://sharemyloves.blogspot.com/
thx u
~tasha~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails