:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

20 August, 2010

masak-memasak di bulan puasa


semenjak puasa ni, aku makin rajin masak.
hehehe..
sblm ni jarang masak..
honestly.

tapi skrg ni bleh kate hari2 masak.. pegi bazaar ramadhan pun ade la 2 kali..
makan kat luar ade gak, tp dah jarang..

aku rajin masak skrg ni sebab cik bun suke aku masak
(ye ke ni? hahha)

masih lagi amatur dlm masak memasak ni..

menu pun simple2 je..

ni yg dah aku masak sepanjang puasa.. ade gak yg x snap gamba..
n kebanyakkan menu ni aku ulang2 je..
hihihihi..

sardin
sayur kacang panjang
ayam masak merah (ni 1st time masak menu ni, tp sebaik cik bun ckp sedap. ngeh3)
telur dadar (bentuk love lagi tu.. hahaha)
sayur sawi
cendawan goreng tepung (x berapa menjadi.. huhuhu)
kurma ayam (bleh lak kentang abis time ni.. so 0 je la..)
sotong goreng tepung (sungguh x jadi mcm yg kat kedai. hahaha)

pastu, aku dengan rajinnye telah membuat kek coklat..
ni semua sebab terliur tengok kek coklat kat blog kak shima la ni..

aku gune tepung instant je..

gune yg ni..
ni tepungnye.. dah siap semua.. cuma + telur & minyak sayur
hehehe.. mixer bau kedai.. ;p time ni wat depan tv..
hasilnye..

rupe mmg macam x senonoh la.. hahhaa.. utk wat makan ok la.. 
sempat gak la bagi intan & shuhada merasa.

kek ok, cuma manis sikit.. 
xpe la.. percubaan pertama..

pasni nak try wat kek x guna tepung instant.

tp x tau la bile..

16 August, 2010

Dalam Kenangan


sblm tu, aku minta maaf utk n3 ni jika ia m'buat mana2 pihak x selesa atau pape je la..

13/08/2010 (3 Ramadhan 1431H) ~ lebih kurang jam 3.30 pm, ktrg kat opis ni dapat 1 panggilan yg mengejutkan.
salah sorang staf kat sini dah meninggal dunia..

Innalillah..
dari Dia kita datang, kepada Dia kita dikembalikan..

Allahyarham En. Norazan bin Aziz
Pembantu Am Pejabat kat sini.
sangat rajin bekerja.

umurnya 54 tahun. meninggal sebab kemalangan.


opis jadi kelam kabut. masing2 nak tau cerita..
semua x sangka. klu dulu ada azan senior, azan junior, tp skrg azan junior je yg tinggal.
azan senior dah x de lagi.
rase mcm baru sangat je ktrg jumpe dgn arwah..
tau2 dapat berita dia dah xde..
mmg sedih..

aku wat n3 ni sbb aku rase sedih.
klu ikutkan mmg la aku n arwah x kenal mane pun..
sekadar kawan sepejabat.

semua staf ITA ni tau arwah ada 1 tabiat yg cepat mengantuk. dan ktrg selalu gurau2kan arwah bila time meeting. ktrg selalu ckp, arwah la org yg paling cepat paham. sbb arwah selalu 'mengangguk'.
jahat kan? bukan jahat, tp biasala kite gurau2 kan.. xde niat pun nak main2kan arwah ke apa..
tp kan, arwah ni cool je.. tu yg ktrg mcm seronok tu..

lagi 1, arwah klu bawa moto ke kete ke, arwah akan pakai spek mata hitam.. n ktrg akan menyakat2. cakap arwah ensem la.. smart la.. mcm org muda la.. 
arwah cool je.. layan je ktrg..

arwah ni sangat rajin kerja.
even arwah tempatnya bukan kat pejabat am, tp kadang2 ada kerja yg ktrg (aku selalunya..) mintak arwah tolong. arwah x pernah merungut pun.. arwah cakap lembut je..
so, mmg senang klu nak mintak tolong..
pasni dah susah la.. sbb arwah dah xde.. 
macam tadi, driver xde.. biasanya arwah yg akan ganti..
sedih je rase..

ape yg wat aku terasa sangat tu, arwah datang tau mase kenduri kawen aku dulu..
tp aku x jumpe pun dia mase tu..
tp buktinya arwah datang, ni ha..


mase tu kan ramai sgt org.. mane la nak nampak sape yg datang.
aku x sangka lak arwah datang kenduri aku.. ye la, jauh kan..
tp ape pun, aku hargai sgt kedatangan dia tu..

ayat yg aku ingat sblm aku cuti kawen dulu
aku : "en azan datang tau nanti.. bawak isteri, anak, menantu, cucu, semua la"
arwah : "eh, mane buleh.. kang en azan datang bawak ramai2 kang, x cukup nasik"
aku : "iksh, ade plak.. cukup punye la"
dan, arwah mmg datang.

dulu, aku selalu order makanan utk meeting dgn arwah. call je dia. last minit pun xpe, makanan tetap ada.
klu order banyak, x lame lepas tu arwah akan datang opis, amek ketas yg siap tulis menu.
lepas ni kene call direct dgn caterer.. err.. boleh ke klu order last minit..
hmmm..

sepanjang aku kenal arwah, lbh krg 3 tahun, arwah bukan lah orang yg banyak cakap..
tp arwah bleh layan sesape je..
dia xde mslh..
nmpk je slow, tp kdg2 arwah ni kelakar orgnye..


klu x silap, ni gamba t'akhir yg ktrg ada.gamba ni di ambil dalam bulan lepas.
gamba ni mase makan durian kat opis. kebetulan arwah datang, terus join sekali makan durian.

sedih dan mmg terasa kehilangan.
aku percaya, kat opis ni pun sure ada yg masih x percaya yg arwah dah xde..
sbb baru sgt kite dgn dia..

itu la, ajal maut dah ditentukan Allah. xkan cepat, dan xkan lambat. cuma kite je yg x tau..

ramai gak staf ITA yg pergi ziarah ke rumah arwah. arwah dikebumikan malam tu jugak.
aku tengok wife dia tenang je, tp mase jenazah nak dibawa ke kubur, wife dia pengsan.
x dapat lihat suami buat kali terakhir..
sedih sgt. sbb ye la, luar nmpk tenang tp dlm hati Allah je yg tahu.
mesti x sanggup nak lihat org yg kite sayang diusung pergi untuk selamanya..
tp dah mmg itu ketentuanNya.
kite harus redha..

Al-Fatihah
semoga rohnya dicucuri Rahmat..

---

pemergian arwah sedikit sebanyak menyedarkan aku..
bila sampai masanya, yg hidup pasti akan mati
soalnya,
kita bersedia atau tidak..?

bersedia utk mengadap Illahi.. ?

atau

sudahkah kite bersedia utk kehilangan org tersayang..?

jawapan aku,

BELUM

aku belum bersedia utk kedua2nya..

13 August, 2010

masak2 & kueh raya


semalam kan giliran umah aku utk moreh Surau Al Faizun, Taman Bukit Serdang.. so kene la aku  masak (arahan dari incik suami)

huhuhu..

aku wat mee goreng je..  
antara bahan-bahannya ialah :


dan semalam gak mak mertua aku datang umah. huhuhu.. melompat aku dengar bile cik bun ckp mak nak datang. bukan melompat suke, tp aku takut weh.. hahhaa..

aku bukan x leh masak.. boleh je.. (eerrr.. kurang sikit la..). cuma aku memang x boleh klu ade orang tengok aku masak. kang abis resepi dalam kepala ni ilang.. huhuhu..

tp, x kan x bagi mak nak dtg kan.. aku pun redha je la..
(tp dalam kepala ni dah pikir macam2 dah.. hehhehe)

tengah aku potong-memotong kat dapur, mak mertua aku pun sampai..

siap bawak ni,
dengan  ni,

see.. mak mertua aku sangat rajin hokeh... xctly dia mmg dah tau pun yg aku kene masak utk moreh tu..

memule tu mmg cuak gak la.. tp kan yg bestnye ni..

nampak tak tangan tu? hehehe.. semestinya bukan tangan aku, tp tangan mak mertua aku..

dia yg masak ye tuan2 puan2..

aku cuma assist je.. 

hehehe.. mak mertua aku mmg terel bab masak memasak ni.. dia mmg x sampai ati nak tengok aku bersilat kat dapur tu.. hahhaa.. dan dengan pantasnye, dia pun masak..

dan aku TOLONG dia masak..

hikhikhikhik.. ok la kan.. 

gamba makanan yg dah siap dimasak, xde.. sbb malu la weh, dah la bukan aku yg masak, pastu beriye2 snap gamba.. hahaha.. kang x pasal2 mak mertua aku cakap aku ni jakun mcm x penah masak kang..

hikhikhik.. aku mmg sayang mak mertua aku.. sbb dia baik..
(",)

lagi satu nak share..

tengok laki aku beli ape utk aku..

mixer

ni sebagai dorongan utk aku buat kueh raya. ulang suara, BUAT.
bukan beli ye kengkawan..

bukan 1, tapi 30 jenis!!

sbb, klu xde 30 jenis, tahun ni aku raya umah mertua..
huwaaaaaaaaaaaaa

ni sume sbb aku terlepas cakap la ni.. hah, hambek ko 30 jenis!
1 hari, 1 jenis
*
*
*
tetibe je aku rase mcm nak nanges..
arini dah 3 hari puasa, tp kueh raya 1 pun x buat lagi..
resepi pun x carik lagi..
hadooiii.. 
*
*
*
err, sayang, boleh tak kite tukar perjanjian raya 2010 tu..??
pelissss..


11 August, 2010

Salam Ramadhan


Salam Ramadhan..


Ramadhan pertama sebagai isteri kepada Saiful Ramadzan

:)

Semoga Ramadhan kali ini membawa keberkatan kepada kami..
Amin..

nak tengok waktu imsak & waktu berbuka puasa? klik sini.

06 August, 2010

iPhone & Haagen Dazs


30 Julai 2010

besday aku yg ke-24

tahun ni cik bun hadiahkan ni..


hehehe.. akhirnya.. tercapai gak hajat nak ade iphone..




iphone aku kaler putih. casing aku pakai kaler pink. (takut calar beb) hehehee

aku x sempat nak explore iphone ni lagi. byk lg yg aku x tau psl iphone ni..
tp kan, balik je umah, cik bun asek men game kat iphone tu je.. huhuhu..

aku @ iphone ~ dia pilih iphone.
ade ke patut !! ces.
*
*
*
pastu ade lg 1 hadiah..

ni ha cik bun kasi..


eskrem haagen dazs.

kelakar ke? lantak la kan.. cik bun kasi ni sbb seumor idup aku, dah 24 tahun ni tak penah merasa haagen dazs. kesian betul kat aku. hahahhaa..

mini cups je pun, tp dh bape hengget dah kan.. cukup sekadar nak merasa. nnti org ckp langsung x penah makan kan..

bile dah makan, aku decide,

aku x mo lagi eskrem ni.

x sedap.

1 kotak eskrem haagen dazs ni dah bleh dpt 3 bekas eskrem nestle. lg sedap. 
;p

***

time kasih byk2 kat cik bun sbb adiahkan iphone tu.. hehehhehehe..

i love u lah sayang !!

05 August, 2010

Jom Makan Durian & Buah-buahan Tempatan


errmm.. rase nak pegi.. 


..tp, ade kelas sampai kul 6.30 pm..
sempat ke..?

Ayah Sakit (hosp pilah - hosp serdang - hosp klang)

17 Julai 2010

lepas kenduri Min kat Melaka, ayah terus balik kampung dgn angah.
aku plak terus ke seremban, beli barang sebelum balik kampung.

x sempat aku sampai kampung, angah tepon cakap ayah kene tahan wad.
kat hosp pilah.

dah abis waktu melawat pun mase ktrg sampai spital.
tp boleh masuk dgn alasan yg macam2.

gamba2 ni, mase esoknya. sebelum balik serdang, ktrg singgah hosp dulu.


pak andak pun datang
urut mertua



ayah sakit ape?

asalnya demam. dah  lame sgt demam.
pastu dlm mase yg sama sakit pinggang.
sakit yg lain mcm.

bila dh kene tahan wad tu, Dr. ckp ayah ade sakit buah pinggang & batu karang.
6 tahun dulu ayah penah sakit buah pinggang. tp mase tu bawak ayah kat hosp klang.
(aku mmg x ingat langsung psl ni.. mybe sbb mase tu aku tgh blaja kt poli pd. dok hostel. n aku x pegi pun hosp tengok ayah. sebulan gak la ayah kat hosp klang)

lepas kuar dari hosp klang, ayah ok dah. sihat. then ni kali pertama jadi semula lepas sakit yg dulu tu..

ok. citer kat hosp. pilah pulak. ayah kat pilah lbh kurang 3 hari. ari isnin petang (19/07/2010) ayah discaj.
then along decide nak anta ayah ke hosp serdang pulak. since discaj sbb pilah xde pakar. dorang refer ayah ke hosp seremban. tp susah bg kami anak2 nak berulang ke sana. so, decide mintak ayah di refer ke hosp serdang. dekat sikit dgn umah aku at least.


malam tu sampai tengah malam kat hosp serdang. kat wad kecemasan. lame giler. sudahnya, ayah disuruh balik. (aku x suka Dr. mlm tu)




sepanjang minggu tu ayah dok umah aku. then berulang-alik ke hosp serdang. tp ayah still tak kene tahan wad pun.. ari ayah g wat ultra-sound tu, ktrg adik beradik decide anta ayah ke hosp klang.

21/07/2010 - 28/07/2010

ktrg anta ayah ke hosp klang. kul 1.00 ptg sampai kat wad kecemasan tu, tp jumpe Dr. dlm kul 5 lebih. berzaman nak tunggu. tunggu result ujian darah lg, sampai kul 7 lebih. n lepas tu ayah kene masuk wad.
anta ayah kat wad dlm kul 8. tp sesi interview dgn Dr. amek masa yg sgt lama. kul 9.30 pm baru ayah dpt katil n dapat baring. kesian.

owh kat hosp klang aku xde amek gamba pun. sbb aku rase penat sgt time tu.. (ape kaitan?)

malam tu amat yg jaga ayah kat wad. aku balik serdang. along x dpt dtg. mak tido umah angah.

esoknye pulak, (22/07/2010) along masuk hukm. along peknen, tp due merdeka nanti. dia sakit mcm nak bersalin dah.. along stress + penat, sbb uruskan ayah. mcm2 hal.
(along x bersalin pun lagi.. skrg dah sihat)

25/07/2010

aku pulak demam. x bangun2. ari jumaat, 30/07/2010 baru aku keje. tp badan still lg lemah. family aku semua ingat aku 'mabuk'. tp x la.. lom ada rezeki lagi.. aku cuma demam panas je.

hmm.. mmg mcm2 hal yg jadi sepanjang 3 minggu tu. 

ape pun, skrg ni semua dah kembali seperti biasa. ayah pun dah sihat. along pun ok.

hujung bulan 8 nnti ayah ada appointment kat hosp serdang. nnti dia duduk umah aku la..
hehehee.. ayah aku suke dok umah aku, sbb dia leh tengok pelakon peberet die.. hehehhee

04 August, 2010

Min ~ Selamat Bertunang !

Majlis Pertunangan Aminah Nuriyah
17 Julai 2010
Melaka

Aminah Nuriyah @ Min, sepupu aku. sebaya. besday ktrg beza 10 hari je.
mase kecit2 dulu sangat rapat.
selalu tules2 surat.
hahhaha..
kelakar.
mase tu mane ade hp nak sms.. emel pun x kenal lg time tu.. so, ktrg selalu la tules surat..
cerita mcm2 dlm surat.
tukar2 kertas soalan exam.
memacam lg la.

tp tu mase kecit2.. 
dh besar ni, mmg dh x bape rapat dh..
sms pun jarang.
ade la sekali dua. 
itu pun klu ade hal penting je..
klu x de hal, mmg xde nak sms pun..
huhuhuhu.

mase aku tunang & kawen, Min ada.
tp aku kecit ati..
sbb dia seakan2 menjauhkan diri.
mungkin sedih kut.
aku?
time tu mesti la happy,
n aku akui aku 'lupe' kat dia.
sorry min !

tp mase petang sblm dia balik, ktrg ade bersalam2an
n aku nanges.. sedih woo..
sedih sbb aku rase dah xde dah sepupu yg rapat mase zaman kanak2 rebina dulu.

ape pun, aku tetap sygkan ko min !
hope, bila masing2 dah ada keluarga sendiri,
xde la yg menjauh..

Selamat Bertunang Min !
intan-min-fiza
intan ni pun dulu penah gak tules2 surat dgn ktrg, tp sbb dia lagi kecit dari ktrg, ktrg x ngam sgt dgn dia..hahahha..
intan & min
(aku heran, apsl gamba aku berdua dgn Min xde.. huhuhu)
cik bun selaku OP mase tu
sepupu sepapat
lepas majlis, ptg tu ada celeb besday utk semua yg lahir bulan 7
siap dapat adiah lagi semua org..
utk Min, aku doakan yg terbaik ya. semoga ko cecepat naik pelamin. biar intan tinggal sorang2. hahahhaa.
semoga ko tabah hadapi dugaan bertunang.
sory, aku x menyumbang apa2 utk majlis ko ni.
tp mase ko kawen nanti, InsyaAllah.

++
Min hadiahkan kek blueberry cheese mase aku tunang dulu
Min wat ukir2 & siapkan makanan utk pengantin mase aku kawen dulu
Min pandai masak
Time kasih Min !

03 August, 2010

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2009

cerita lama, baru nak hupdate..


Majlis : Majlis Gemilang Putra 2010
Tarikh : 15 Julai 2010
Lokasi : Dewan Besar, UPM

Alhamdulillah, aku dpt APC bg tahun 2009.
tak sangka pun.. hehehe..
murah rezeki lepas kawen
:)


citer sikit psl perkhidmatan aku kat UPM ni.

23 April 2007
Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan), Gred N17 (Kontrak) di Pusat Pembangunan Akademik (CADe). 
jadi PA kpd 2 org Timbalan Pengarah CADe, Dr. Mansor & Dr. Majid

14 Januari 2008
Melapor diri sebagai Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan), Gred N17 (Tetap) di Institut Pertanian Tropika (ITA) sampai sekarang.
memula jadi PA kpd Ketua Penolong Pendaftar, En. Anuar.
lepas tu jadi PA Pengarah, Prof. Sariah
sampai sekarang.

1 Januari 2010
Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan), Gred N17 ditukar taraf kepada Setiausaha Pejabat, Gred N27

* sila abaikan tangan yg asek nak pegang idung tu..~ nerbes kut. ngeh3..
yg dpn aku tu, kak shima
kat ITA, yg dpt APC hanya 2 org. sorang lagi yg dpt ialah kak shima.
kat UPM ni ikut quota utk APC. mcm ktrg ni, termasuk dlm quota Institut.
so, rezeki kali ni ITA, dpt 2 tempat.
-no giliran & no. tempat duduk-

-incik asben tersayang dtg teman..-
-suasana dlm dewan ~ bosan sebenarnye.. lambat sgt sampai turn nak naik pentas.. hehehe-
-ni lepas majlis.. kak shima dh balik awal time ni..-
-aku x suke pict nih ! sengeh lebih..-
*official pict UPM*

semua dh tau kut dpt ape utk APC ni selain dapat sijil..
Alhamdulillah..

InsyaAllah, aku akan rajin lebih lagi bekerja.

lepas ni agak2 aku leh dpt lagi tak ek APC sblm aku bersara nnti.. ?? hehhee..
klu x dpt pun, still dpt naik pentas utk Jasa Putra, Bakti Putra & last skali Jasa Mu Dikenang
(aku x pasti istilah nye.. yg penting, utk perkhidmatan 20 tahun, 30 tahun & mase bersara nanti)
:p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails