:: JOIN THIS SITE ::

Follow by Email

10 August, 2012

Scan Baby (7w & 12w)

1st scan 7w..
rasa sangat teruja
tapi baby masih kecik, +/- 1 cm
kecik sangat
masa Dr. loud speaker degupan jantung baby, seronok sangat
macam nak nangis rasa

masa ni jugak Dr. bagi asid folic & multivitamin
lom ada alah apa2 lagi
cuma demam & sakit kepala je..

owh, asid folic takleh nak makan, sebab nanti sakit kepala
tapi asid folic tetap kene makan, tapi sebelah malam la..
bila sakit kepala je, terus tido :)

[gambar nanti update.. ada kat rumah.]

2nd scan dah besar sikit, +/- 5 cm
masa tu dah 12w
masa tu baru nampak baby dah lengkap
kepala dah ok, tulang belakang, tangan, kaki..
masa tu jugak nampak tangan baby gerak2
best2!
gerak macam main badminton pun ye.. hahahhaa
tapak kaki dia nampak panjang..
tinggi kut baby mmy nanti :)


(12w)

then, masa ni jugak baru buka buku pink
kad pink lebih sesuai kut..
appt selang sebulan & pada hari selasa
buat kad ni kat klinik panel UPM je
yg bestnye kat sini, tiap2 bulan check-up, Dr. akan scan baby
tu yang rasa tak sabar je setiap kali appt
nak tengok baby berenang2 :p


dan dalam tempoh masa ni la kene morning sickness yang agak teruk
alah pada bau masakan
tp makan takde alah pun..
cuma ayam dah tak usik dah..
tak teringin langsung, even dulu fav ayam..

lambat je makan, sure sakit kepala then muntah2
muntah2 banyak
tak larat sangat
sebelum makan, muntah
lepas makan pun muntah..
no wonder la berat badan turun 2kg
wat masa ni lom ada selera makan yg 'besar' :p
makan biasa2 je.. 
makan sikit, tak banyak pun. 

mula2 risau jugak kalau nanti effect kat baby ..
tapi Alhamdulillah, setakat ni perkembangan baby ok
sihat & aktif

morning sickness bermula bulan ke-2 hingga masuk bulan ke-4
dalam tempoh tu masih lagi makan asid folic & multivitamin
sekarang ni (4 bulan ++) dah bertambah ok dah.
Alhamdulillah..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails